avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 818 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire salariu
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire salariu

Buna seara! Am un salariat angajat cu 4 ore pe zi , avand un venit brut de 450 ron, respectiv 356 ron net(jumatate din salariu minim net pe economie). Am primit adresa de poprire pe salariu de la executorul judecatoresc. In conditiile acestea,avand venituri mici, conform art.728. alin.3 din Codul De Procedura Civila -3) (Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părții ce depășește jumătate din acest cuantum) ,trebuie sa-i retin 1/3 din salariu net sau nu.? Multumesc!
javascript:void(0);
Ultima modificare: Marți, 18 Noiembrie 2014
ContSters232561, utilizator
Cel mai recent răspuns: Samoila Georgeta P.F.A. , Consilier juridic 19:16, 19 Noiembrie 2014
Art 728 alin (3) NCPC : "Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum."
Din 1 iulie 2014 salariul minim brut pe economie a crescut la 900 lei, ceea ce inseamna 672 lei net - pentru norma intreaga :
"Cu alte cuvinte, angajatorul va trebui sa suporte un "salariu total" de 1.152 de lei, pentru a putea plati salariul minim brut de 900 de lei, valabil din 1 iulie, din care angajatul va incasa net doar 672 de lei (dupa ce i se retin contributiile catre stat)." - www.avocatnet.ro/content/art...

Deci ... nu trebuie retinut nimic respectivului angajat ... si nu este caz penal - din punctul meu de vedere.
multumesc pentru raspunsuri! veniturile din munca de la alin.3 nu stiu daca sunt aceleasi cu salariile de la alin.1, aici e problema, de ce nu scrie la alin.3 tot salarii.
Art. 728 - Limitele urmăririi veniturilor bănești
(1) Salariile și alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum și alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiași sume, urmărirea nu poate depăși jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanțelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părții ce depășește jumătate din acest cuantum.
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensația acordată salariaților în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziții legale, precum și sumele cuvenite șomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligație de întreținere și despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
(5) Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.
(6) Sumele reținute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 863 și următoarele.
(7) Alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum și orice alte asemenea indemnizații cu destinație specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.

scrie "salariile si alte venituri periodice", deci veniturile din munca de la alin.3 intra la "alte venituri periodice", deci sunt altceva decat salariile.(asa am inteles pana la urma...)
Salariile si alte venituri periodice, se refera la suma neta totala pe care o incaseaza salariatul intr-o luna (salariu+prime+ore suplimentare, etc).

Pentru linistea Dvs. va recomand:
- salariatul sa va scrie o declaratie pe propria raspundere ca nu incaseaza si alte venituri in afara de salariul net realizat in suma de ______/luna. In cazul în care suma neta incasata este mai mica decât cuantumul salariului minim net pe economie, rezulta ca nu aveti de unde retine suma care face obiectul titlului executoriu.
- la executorul judecatoresc trimiteti copie dupa declaratia salariatului si o adresa in care scrieti ce venituri are salariatul si ca nu aveti de unde sa-i operati retinerea din titlu executoriu.

Ultima modificare: Miercuri, 19 Noiembrie 2014
Samoila Georgeta P.F.A., Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retineri salariu bee bee Va rog sa imi spuneti daca un salariat ramane cu 680 net si are poprire 1/3 din salariu i se retine 1/3 din 680 sau doar ce depaseste indicatorul social de ... (vezi toată discuția)
Poprire de la anaf puicuta puicuta Am un angajat cu timp partial de lucru de 3 ore, cu un salar lunar brut de 330 lei. Am primit de la ANAF o adresa de infiintare a popririi pe numele acestuia. ... (vezi toată discuția)
Poprire carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Daca este vorba despre infiintarea unei popriri in baza unei adrese primita de la Taxe si impozite ( o amenda de circulatie ) suma care se va retine este 1/3 ... (vezi toată discuția)