avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesire di indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesire di indiviziune

Buna ziua,
Am cumparat un apartament in indiviziune 50%cu o alta persoana. Acum, persoana respective doreste sa-mi cedeze mie cota ei de proprietate cu mentinerea dreptului de folosinta viagera.
Intrebarea mea este care ar fi solutia cea mai putin costisitoare.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Scacon
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 11:35, 20 Noiembrie 2014
Varianta convenabila dvs atat din punct de vedere financiar cat si din punct de vedere al duratei este vanzarea cotei parti respective catre dvs,vanzare incheiata la un birou notarial.
Depinde ce inseamna ca vrea sa va cedeze. In functie de situatia concreta de fapt se alege actul juridic cel mai potrivit. Cu cat e ales mai bine actul, cu atat e mai greu de desfiintat, ceea ce il face mai ieftin in timp lung. In timp scurt, depinde, iar, de cauza cedarii, mostenitori, gratuitatea actului sau nu etc.

Dreptul de uzufruct viager se mentine.Dezmembramantul dreptului de proprietate ( drept real principal, temporar, esentialmente derivat ) trebuie respectat.

Nudul proprietate trebuie sa aiba o conduia prin care sa nu aduca atingere exercitiului liber si nestingherit al acestui drept.

Dreptul de uzufruct viager comporta exercitarea dreptului de posesie si de folosinta.

Dreptul de proprietate, este, asadar, "dezgolit " de o parte din atributele sale.

Nuda proprietate poate fi instrainata.

Cota -parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate poate fi transmisa catre un tert interesat, cu titlu gratuit si oneros, cand se va stinge dreptul de uzufruct viager.

Dreptul de uzufruct viager se stinge, de principiu, prin deces.

La momentul stingerii dreptului de uzufruct proprietatea va fi deplina.

(dreptul de proprietate va fi , din nou, deplin ).

Nu este necesar sa fie sistata starea de indiviziune.

Dreptul de uzufruct este,de asemenea, cesibil.

Ultima modificare: Joi, 20 Noiembrie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie olteandenisa olteandenisa O persoană fizică poate dona un imobil bun propriu , încheia un act notarial(autentic) ca și donator , în favoarea doar unuia dintre soți , ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu uzufruct viager t70andras t70andras Detinem un apartament proprietete comuna sot-sotie, cu mama sotiei uzufructuara viagera procuratoare de fonduri ,cu interdictie de instrainare si grevare ,in ... (vezi toată discuția)
Uzufruct cornelia1605 cornelia1605 buna. daca am un teren si este trecut altcineva pe uzufruct si imi construiesc casa cand o voi lua in folosinta si persoana cu uzufruct pe teren trebuie ... (vezi toată discuția)