avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Prescrierea executarii silite
Discuție deschisă în Executare silită

Prescrierea executarii silite

Speta: In cazul unui credit de nevoi personale neachitat, s-a pronuntat hotarare de executare silita, respectiv s-a si inceput executarea prin poprirea a 33% din veniturile persoanei in cauza. Dupa cateva luni persoana respectiva ramana fara loc de munca, nu mai are alte venituri si nici alte bunuri care pot fi executate. In acest caz dupa 3 ani de zile de la ultimul act de executare(retinerea din ultimul salariu) intervine prescriptia?
Cel mai recent răspuns: Valeriu Chirita , Avocat 11:07, 28 Martie 2015
Daca nici creditorul nici executorul nu intreprind actiuni de natura a intrerupe termenul (adrese oficiale, notificari, comunicari, etc) dupa 6 luni intervine perimarea executarii silite.
Daca insa nici creditorul nici executorul nu intreprind actiuni de natura a intrerupe termenul , dupa 3 ani (de regula) intervine prescriptia.
Prescriptia nu opereaza de drept, ea trebuie ceruta/invocata de persoana in folosul careia curge.
Salut Cristi,

Cum pot afla daca creditorul sau executorul au interprins actiuni pentru a intrerupe termenul?

Multumesc,
Mihai
As aduce o mica rectificare.

Daca contractul este incheiat in timpul Vechiului Cod Civil, prescriptia este obligatoriu a fi constatata de catre instanta.

Daca contractul este incheiat dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, pentru a opera prescriptia, persoana interesata trebuie sa invoce aceasta exceptie.

Destul de greu sa fiti sigur care ar fi ultimul act ce ar intrerupe prescriptia. Pentru a fi sigur ar trebui sa va adresati cu o actiune in acest sens catre instanta de judecata si sa vedeti cum se apara partea adversa, ce dovezi aduce si care ar putea intrerupe cursul prescriptiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie sulta esanu doina esanu doina Cu cat timp inainte de data limita ( data de la care intervine prescriptia sultei ) trebuie incepute formalitatile de executare silita, asfel incat sa nu ... (vezi toată discuția)
Executare silita elyada elyada Buna ziua,as dori sa stiu,daca este adevarat,ca,in cazul in care executorul silit,nu reuseste in termen de 3 ani sa recupereze banii din bunul cu care am ... (vezi toată discuția)
Procedura suspendarii cursului prescriptiei executarii silite ContSters40598 ContSters40598 Daca in timpul judecarii unei actiuni apar cauze de suspendare fie voluntara, fie de drept (facultativa sau judecatoreasca), pentru a determina sistarea ... (vezi toată discuția)