Speta: In cazul unui credit de nevoi personale neachitat, s-a pronuntat hotarare de executare silita, respectiv s-a si inceput executarea prin poprirea a 33% din veniturile persoanei in cauza. Dupa cateva luni persoana respectiva ramana fara loc de munca, nu mai are alte venituri si nici alte bunuri care pot fi executate. In acest caz dupa 3 ani de zile de la ultimul act de executare(retinerea din ultimul salariu) intervine prescriptia?
Daca nici creditorul nici executorul nu intreprind actiuni de natura a intrerupe termenul (adrese oficiale, notificari, comunicari, etc) dupa 6 luni intervine perimarea executarii silite.
Daca insa nici creditorul nici executorul nu intreprind actiuni de natura a intrerupe termenul , dupa 3 ani (de regula) intervine prescriptia.
Prescriptia nu opereaza de drept, ea trebuie ceruta/invocata de persoana in folosul careia curge.
Daca contractul este incheiat in timpul Vechiului Cod Civil, prescriptia este obligatoriu a fi constatata de catre instanta.
Daca contractul este incheiat dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, pentru a opera prescriptia, persoana interesata trebuie sa invoce aceasta exceptie.
Destul de greu sa fiti sigur care ar fi ultimul act ce ar intrerupe prescriptia. Pentru a fi sigur ar trebui sa va adresati cu o actiune in acest sens catre instanta de judecata si sa vedeti cum se apara partea adversa, ce dovezi aduce si care ar putea intrerupe cursul prescriptiei.
Executare silita
elyada
Buna ziua,as dori sa stiu,daca este adevarat,ca,in cazul in care executorul silit,nu reuseste in termen de 3 ani sa recupereze banii din bunul cu care am ... (vezi toată discuția)