Buna ziua,
V-as ruga foarte mult sa ma lamuriti in privinta unui aspect din OUG 46/2009. Eu am inteles ca potrivit ordonantei ANAF nu mai calculeaza majorari pentru firmele aflate in dizolvare. Situatia la care ma refer eu este urmatoarea: un SRL a avut initial declarata activitatea suspendata timp de trei ani, dupa care a fost dizolvat cu sentinta definitiva, urmand a fi radiat din RC. Administratia Financiara a dat in judecata aceasta societate constituindu-se in creditor pentru un TVA neachitat (20 milioane). Penalitatile si dobanzile aplicate chiar si in perioada in care activitatea a fost suspendata (desi, fara activitate, societatea nu avea cum sa plateasca restanta) au triplat suma care ar fi trebuit achitata (respectiv acel TVA). Se dovedeste prin documentele contabile ca patronul societatii a investit multi bani in societate, intr-un proces normal de activitate ar fi trebuit sa recupereze aceasta suma, deci nu a prejudiciat in mod voit activitatea societatii, lucru recunoscut de instanta.In proces nu s-a luat in consideratie faptul ca societatea fusese declarata dizolvata. Procesul dureaza din anul 2003. Intrebarea mea este, prevederile OUG 46 se pot aplica retroctiv in ceea ce priveste calculul dobanzilor si penalitatilor de intarziere? Va multumesc foarte mult.
Prevederile OUG 46/2009 nu se aplica retroactiv, ci numai de la data publicarii in M.Of. Astfel, potrivit art.VIII:
Art. VIII. — Prevederile prezentei ordonante de urgenta intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.