1. Medicul de familie.
Anunţati-va medicul de familie din timp referitor la data estimată a naşterii bebeluşului. Dacă nu sunteţi înscrişi la un medic de familie este momentul să o faceţi pentru a putea beneficia de vaccinări şi asistenţă pentru copilul dumneavoastră. Aceasta asistenţă se acordă chiar în cazul în care părinţii nu lucrează, copiii având gratuitate la serviciile de sănătate. Imediat după naştere programaţi-vă pentru vizita la domiciliu a medicului de familie. Acesta este obligat să vină în interval de câteva zile de la externarea din maternitate pentru consultul nou-născutului. Unii medici de familie vor avea nevoie de certificatul de naştere al copilului şi de alte documente înainte să facă deplasarea, de aceea e bine să îl contactaţi din timp (cu măcar 2 zile înainte de data la care doriţi să va viziteze acasă).
Medicul de familie vă va mai vizita o data, la vârstă de o luna a bebeluşului, pentru un control de rutină. Desigur, e bine să programaţi telefonic şi această vizită dinainte.
Aceste două vizite la domiciliu intră în obligaţiile postului. Din acest moment înainte medicul de familie nu mai este obligat să vină acasă.
Sigur că mulţi medici de familie vor continuă să îi viziteze pe bebeluşi la domiciliu şi acesta este un lucru de apreciat, dar e bine să reţinem că aceste vizite ulterioare sunt la latitudinea fiecăruia.