avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ref : asociatia de proprietari - repartizarea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ref : asociatia de proprietari - repartizarea cheltuielilor privind avariile comune

Buna ziua, va rog sa ma sprijiniti cu un raspuns in urmatoarea problema:
- in luna octombrie 2014, pe coloana comuna de apa rece, apartinand unui imobil format din 3 scari de bloc, s-a produs o avarie. Au existat pierderi insemnate de apa rece, pierderi care s-au regasit pe factura emisa catre asociatia de proprietari. Dl administrator a repartizat plata facturii astfel : a impartit valoarea totala a facturii la nr total de mc de apa,( avaria + consumul raportat de locatari ) rezultand un cost de 14,68 ron/mc apa rece. Astfel ca fiecare apartament a platit contravaloarea consumului de apa provenit din avarie, in functie de consumul de apa dat in luna respectiva. Daca un apartament nu este locuit, nu are consum de apa, nu plateste nimic pt avarie. Locatarii care in luna respectiva au avut un consum de apa mai mare, platesc mult mai mult pt avarie, decat cei care au declarat un consum mai mic.
Avaria nu trebuia evidentiata ca o cheltuiala comuna pt toti proprietarii de apartamente ( 2cam, 3 cam, 4 cam ) + soc comerciale care functioneaza la parterul imobilului, , indiferent de numarul de mc de apa declarati ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:43, 6 Decembrie 2014
Teoretic aveti dreptate. Practic legea nu specifica nimic .Convocati o sedinta de comitet executiv si stabliti pe viitor cum procedati in astfel de situatii.
Diferente intre cantitatea de apa facturata de furnizor si cantitatea de apa consumata conform apometrelor din apartamente au existat si exista in permanenta chiar fara a fi vreo avarie. Atunci cand este o avarie diferenta este, evident, mare, vizibila si costisitoare.
Pentru a acoperi aceste diferente, asociatia, prin comitetul executiv, trebuie sa stabileasca o modalitate, un set de reguli, un regulament de gestionare a consumului de apa.
Deoarece cauzele diferentelor de apa sunt diverse (mici piederi neidentificabile, apometre defecte, index citit eronat sau in momente diferite, sustrageri de apa, consum comun...) si acest regulamentr ar trebui sa prevada repartizarea diferentelor pe mai multe criterii. Asa se poate repartiza diferenta in anumite proportii pe numar de persoane, in anumite proportii pe cota indiviza, in anumite proportii proportional cu consumul...
Gasiti un exemplu de asemenea regulament in partea dreapta a acestei pagini la "Documente utile".
In primul rand trebuie facuta o sesizare la furnizorul de apa care poate diminua factura, prin regularizare, cu cantitatea de apa aferenta canalizarii. In al doilea rand, repartizarea trebuia facuta astfel: se repartiza consumul conform apometrelor iar diferenta se repartizeaza pe cota parte indiviza.
Furnizorul de apa factureaza atat cat trece prin apometrul instalat la intrarea in condominiu. Cum se consuma, cum se pierde, cum se sustrage ori cum se gestioneaza apa, este problema interna a asociatiei de proprietari. Asociatia de proprietari, conform L 230/2007 si HG 1588/2007 poate sa decida, sa hotarasca, sa adopte reguli si regulamente interne s.a.m.d.
Repartizarea diferentelor de apa doar proportional cu cota indiviza de proprietate nu este corecta avand in vedere cauzele care pot genera aceste diferente. Apa se poate pierde datorita neglijentei unora, defectiunilor instaltiilor comune, sustragerilor si multe alte situatii care nu au legatura directa cu cota indiviza, ori cu titlul de proprietar.
Interventiile pe forum sunt studii de caz pe situatii reale: APA NOVA Bucuresti a redus cantitatea de apa facturata si care se incadra intr-o avarie in zona bransamentului, apreciind ca apa pierduta se plateste dar apa infiltrata in pamant nu a mai fost preluata de conductele de canalizare. A fost o solutie inginereasca interesant si din punct de vedere economic a redus cam 18% din valoarea facturii.
Asadar, am expus o situatie reala care poate fi luata ca model pentru alte localitati !

Alte discuții în legătură

Diferenta apa ALINAfenesan ALINAfenesan Buna seara, va scriu in speranta ca imi puteti da o solutie urmatoarei probleme: - in data de 30 mai a fost programata citirea apometrelor de catre ... (vezi toată discuția)
Cum s-ar incadra fapta administratorului? alyana alyana Buna ziua. Admiistratorul impune pretul la apa rece la un tarif mai mare decit cel aplicat de furnizorul de apa. Concret: 1 mc de apa rece pe factura este 3,01 ... (vezi toată discuția)
Pret mc apa rece dan_alex dan_alex Buna seara. Dintre cei care sunt administratori la blocuri in Bucuresti daca imi poate spune si mie cineva care este pretul unui metru cub de apa rece pe care ... (vezi toată discuția)