avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 271 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical afecteaza in viitor pensia?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical afecteaza in viitor pensia?

As dori sa intreb ce se intampla cu perioada in care suntem in concediu medical.Am inteles ca in aceasta perioada se suspenda contractul de munca. Dar ce inseamna asta mai pe intelesul celor care nu suntem in domeniu? In viitor o sa afecteze pensia, eventul somajul, mai exact ce dezavantaje are angajatul care se imbolnaveste si trebuie sa ramana o perioada in concediu medical?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:01, 1 Iunie 2009
Aceste suspendari date de concediile medicale sunt asimilate stagiului de cotizare in vederea obtinerii de somaj si pensie , fiind impozabile .
Dezavantajul salariatului consta in plata acestui medical , care functie de codul de boala , poate reprezenta 75% din salar.
Ultima modificare: Duminică, 31 Mai 2009
H.R. SUPORT , Consultant resurse umane
HRS: faptul ca sunt impozabile (cu exceptiile de rigoare) nu are nici o legatura cu pensia, respectiv somajul

Pentru pensie:
zilele de CM constituie vechime in munca
pt zilele de CM suma care se va lua in calcul pt calculul pensiei este salariul minim pe economie si nu salariul realizat

Pt somaj:
zilele de CM peste 30 sunt considerate suspendate si nu se iau in calcul la stabilirea numarului de zile de stagiu de cotizare (10 luni in ultimile 12)
asupra sumelor platite de catre Casa de sanatate nu se plateste somaj, deci nu vor fi luate in calcul la stabilirea indemnizatiei de somaj
Ultima modificare: Duminică, 31 Mai 2009
mihai_u, utilizator
Vai vai rosesc , nu alta :">
Cred ca e mai bine sa ne rezumam in a raspunde userilor si nu celorlalti consultanti .
Raspunsul meu nu este gresit in conditiile in care nu erau prezentate date exacte despre zilele de incapacitate temporara de munca .
va rog explicati unui user de rand (adica mie) ce legatura este intre plata impozituluila cm si pensie, respectiv somaj

imi pare rau ca v-am facut sa "ROSITI" :((

:D
Daca recititi ce am scis putin mai sus faceam referire la suspendari , incercand sa delimitez suspendarea de cm de altele precum cele prevazute de 54 care nu constituie stagiu de cotizare . cam asta era ideea , dar probabil ca de la ceea ce am gandit si ceea ce a iesit in exprimare --- a fost cale lunga de s-a nascut o polemica .
B-)

Alte discuții în legătură

Cum influenteaza concediul medical vechimea in munca? OctavianDinu OctavianDinu Va rog sa-mi raspundeti cum influienteaza concediul medical vechimea in munca ? Am aproape 35 de ani vechime in munca, am avut concedii medicale in perioada ... (vezi toată discuția)
Concediul medical este vechime in munca? casandram casandram as dori sa stiu daca concedile medicale se adauga ca vechine ori se scad din nr de ani (vezi toată discuția)
Vechimea ENGFULL ENGFULL concediul medical concediul de maternitate intra in calculul vechimii in munca , dar al vechimii in specialitate ? somajul tehnic , intra in calculul celor ... (vezi toată discuția)