avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cum influenteaza concediul medical vechimea in munca?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cum influenteaza concediul medical vechimea in munca?

Va rog sa-mi raspundeti cum influienteaza concediul medical vechimea in munca ?
Am aproape 35 de ani vechime in munca, am avut concedii medicale in perioada de activitate si apoi in perioada de somaj si as dori sa stiu cum afecteaza aceste concedii medicale vechimea in munca. Am inteles ca perioada CM este asimilata stagiului de cotizare ptr. calculul pensiei, parca la nivelul salariului minim, dar acum ma intereseaza dpdv al vechimii in munca ptr a calcula corect total vechime. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:22, 23 Ianuarie 2015
1. Din indemnizatia pentru concediu medical se retine contributia pentru pensie (CAS)..

2. Asadar perioada de concediu medical este stagiu de cotizare la pensie (vechime in munca).

3. Si perioada de somaj este stagiu de cotizare la pensie deoarece contributia la pensie este platita de Agentia de Somaj.
Potrivit art.49 alin.3 C.mun., pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

In speta, concediul medical poate constitui vechime in munca daca asa ceva este mentionat in contractul colectiv de munca aplicabil, prin contractul de munca sau prin regulamentul intern al angajatorului.
Ați deschis acest subiect în ”Pensionari...”. Din punctul de vedere la legislației pensiilor nu are importanță vechimea în muncă, ci stagiul de cotizare. Perioadele despre care scrieți în mesajul dvs.vor fi avute în vedere atunci când va fi calculat stagiul complet sau cel minim de cotizare. Sintagma ”total vechime în muncă” nu există în legislația pensiilor iar rezultatul acestui total nu are relevanță pentru pensie.

Ultima modificare: Vineri, 23 Ianuarie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca hodor dana hodor dana Va rog sa-mi spuneti daca perioadele de concediu medical constituie vechime in munca si are influenta la calculul sporului de vechime. Multumesc (vezi toată discuția)
Vechimea ENGFULL ENGFULL concediul medical concediul de maternitate intra in calculul vechimii in munca , dar al vechimii in specialitate ? somajul tehnic , intra in calculul celor ... (vezi toată discuția)
Drepturi angajati concediu medical ContSters147303 ContSters147303 Buna ziua, Am urmatoarea intrebare in concediu medical angajatorul are dreptul sa suspende accesul la email, telefon, card acces in firma al angajatului ... (vezi toată discuția)