Buna ziua,
In conformitate cu art. 100 din Legea 31/ 1990 a societatilor comerciale, actiunile neplatite vor putea fi anulate, cu respectarea notificarii actionarilor in vederea varsarii capitalului subscris si nevarsat in termenul de 12 luni. Ceea ce nu imi este clar, este prevederea alin. 4 din acelasi art. 100, care pare sa impuna emiterea de noi actiuni in locul celor anulate, cu scopul de a fi vandute pentru realizarea de venituri care sa fie varsate la capitalul subscris si inca nevarsat. In speta pe care o am, este vorba de o SA cu doi asociati, care nu au mai varsat o parte din capitalul subscris in termenul de 12 luni, situatie in care acum se doreste schimbarea formei juridice din SA in SRL.
Problema este ca, nefiind facuta varsarea intregului capital subscris la care s-au obligat, Registrul Comertului impune anularea acestor actiuni, moment in care capitalul social se va reduce, in consecinta.
In ce masura, este obligatorie emiterea de noi actiuni, in schimbul celor anulate si ce se intampla cu ele? Se vor putea cumpara tot de catre asociatii existenti, care oricum nu si-au subscris partea de capital ramasa de achitat? Mentionez ca nu exista un interes de a le vinde altcuiva.
Se poate urma procedura anularii actiunilor neachitate, fara emiterea de alte actiuni, dupa care sa se urmeze procedura de schimbare a formei juridice?
Am parcurs si textul art. 207, referitoare la reducerea capitalului social, cu privire la scutirea totala sau partiala a asociatilor de varsamintele datorate, dar pentru aceasta procedura este obligatorie asteptarea implinirii termenului de 2 luni, de publicitate a hotararii prin care s-a redus capitalul social.
Multumesc anticipat!