O SA, are capital social subscris, partial nevarsat (urma sa se faca un proiect mare in turism, n-au obtinut finantarea, au renuntat la idee).
De la data infiintarii societatii, respectiv varsarea partiala a capitalului social (peste limita prevazuta de lege) au trecut cca. 9 ani, niciunul din actionari, 5 la numar, neavand in intentie de a varsa cota lor de capital.
Intrucat actionarii vor sa faca niste vanzari de actiuni (sa ramana 3 actionari, in loc de 5 cat sunt in prezent), se pune problema ce se intampla cu capitalul social.
M-am gandit sa fac o reducere de capital prin anularea partiala a actiunilor, capitalul societatii urmand sa se limiteze la cel efectiv varsat, cu consecinta schimbarii structurii procentelor detinute de actionari.
E posibila o astfel de operatiune, fara a mai proceda la convocarea actionarilor sa-si indeplineasca obligatia de a varsa capitalul social (procedura prevazuta de art, 100 din Legea 31)?
Ma gandesc ca e inutil, actionarii nu au niciun interes sa completeze capitalul, chiar isi doresc sa scape de actiuni.
Stiu ca vanzarea de actiuni nu e obligatoriu de inregistrat la Reg. Com,. insa fiind putini actionari, insista sa rezolve aceasta problema (cu capitalul social si cu evidentierea la Reg. Com a noului actionariat).
Parerea mea este ca procedura prevazuta de art 100 este obligatorie, insa nu se ajunge la reducere de capital ci la anularea actiunilor neplatite. Nici nu vad cum s-ar putea reduce capitalul avand in vedere faptul ca termenul de varsare a trecut de mult si actiunile respective sunt cam "fictive".
Si atunci, cum ramane cu art. 207, referitor la reducerea capitalului social prin scutirea totala sau partiala a asociatilor/actionarilor de varsamintele datorate?
Adica daca asociatii intentioneaza aceasta, de ce ar trebui sa parcurga acea procedura de invitare la completarea capitalului social, care oricum nu se va face?
Nu apare ca fiind inutila aceasta completare de capital, si apoi reducerea lui la nivelul dorit de actionari?
Pai nu se va completa, iar actionarii nici nu se vor prezenta. Consiliul ii va soma (nu convoca) sa verse aportul subscris, si vazand ca nu o fac, consiliul va anula actiunile respective. Imi suna a o singura operatiune, nicidecum doua.
Apoi, pentru situatia in care subscrierea s-a facut la constituirea societatii (art. 9), procedura prevazuta de art. 100 este speciala in raport cu cea de reducere de la 207, si se aplica cu prioritate.