avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calculul pensiei in cazul concediilor medicale
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calculul pensiei in cazul concediilor medicale

Buna dimineata,

1. In ce masura concediile medicale pe care le-a avut un salariat in decursul activitatii influenteaza vechimea in campul muncii vechimeaa stadiului de cotizatie pentru calcularea pensiei?
2. La calculul pensiei (atat pentru limita de varsta cat si pentru anticipat) concediile medicale avute de salariat se scad din vechimea totala?
3. Stadiul de cotizatie pentru pensie ia in calcul concediile medicale avute de salariat pe toata durata activitatii acestuia?
4. Cum se evidentiaza (insumeaza) concediile medicale avute de salariat pe toata durata activitatii, tinand cont ca inainte de aparitia REVISAL-ului statele de plata ale salariatilor erau predate cu adresa la ITM?
5. Tinand cont ca pe perioada concediilor medicale CIM-ul este suspendat, cum se interpreteaza la final, la calculul indemnizatiei pentru pensionare?
Cel mai recent răspuns: Full Cost Visibility S.r.l. , Consultant resurse umane 09:05, 21 Noiembrie 2014
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
...
d) a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 — 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
...

2. - Perioadele de concediu medical, in afara celor prevazute la art.49 din lege, sunt stagii de cotizare la pensie deoarece din indemnizatiile de concediu medical se retine si vireaza contributia pentru pensie.
- Asadar aceste perioade se valorifica in cazul tuturor felurilor de pensie.

3. Perioadele de concediu medical prevazute la art.49 din lege nu sunt vechime in munca dar sunt perioade asimilate stagiului de cotizare la pensie si se valorifica numai la pensia pentru limita de varsta.

4. Incepand cu 01.04.2001 (de la aparitia Legii 19/2000), deci inainte de Revisal, si pana astazi si in continuare, angajatorii au intocmit si intocmesc declaratiile lunare nominale (actuala D112) in care sunt evidantiate persoanele salariate, veniturile obtinute, si contributiile datorate la pensie, sanatate si somaj, declaratii pe care le depuneau la Casa de Pensii, Casa de Asigurari de Sanatate si Agentia de Somaj (acum se depun la ANAF care le distribuie pe destinatiile legale).



Multumesc foarte mult !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum influenteaza concediul medical vechimea in munca? OctavianDinu OctavianDinu Va rog sa-mi raspundeti cum influienteaza concediul medical vechimea in munca ? Am aproape 35 de ani vechime in munca, am avut concedii medicale in perioada ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata daniela-claudia daniela-claudia Va rog sa-mi spuneti daca, la stabilirea calculului pensiei anticipate, se iau in considerare concediile medicale dupa data de 01.04.2001. Stiu ca, in ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate danaa1 danaa1 Zilele trecute am stat la discutie cu o cunostinta care deja isi facuse dosarul pentru pensie de invaliditate, pensie de 350 lei. Din discutia purtata, mi-a ... (vezi toată discuția)