avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie de casa.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie de casa.

socrul meu a mostenit inpreuna cu fratele lui casa parinteasca.jumatatea lui a donato sotiei mele, ia fiind fica lui,.sotia mea avind inca 4 frati se poate ataca aceasta donatie de catre fratii sotiei sau socrul meu poate anula donatia?
donatia poate fi atacata in acest caz, de fratii sotiei dvs .
mostenitori legali ai socrului dvs, sunt sotia si fratii dansei . deci da, donatia poate fi atacata de ceilalti frati sau poate fi revocata de socru, in conditiile in care este vorba de o donatie cu clauza.
vreau sa fiu mai clar. in actul de donatie scrie asa. subsenatul donatordeclar ca sunt proprietarul cotei de 12 din imobil dobindita prin mostenire [certificat de mostenire] donez cota de 12 ficei mele cu scutire de raport, noi partile solicitam si consimtim la intabularea--- a dreptului de proprietate asupra cotei de 12 din imobilul descris pe numele donatarei, cu notarea interdictiei de instrainare si grevare in favoarea donatorului,in baza acestui act si fara alta interventie din partea noastra. subsemnatul donator declar ca predau cu ziua de azi in deplina posesie si proprietate cota de 12 din imobilul descris, in starea care se afla, liber de sarcini si procese POATE FI ATACAT SAU ANULAT? ASTEPT RASPUNS. VA MULTUMESC MULT
Vi s-a raspuns, dar nu ati inteles.
Asta inseamna ca ar trebui sa fac un efort sa va ...traduc intr-un limbaj nu tocmai laudabil pentru mine, articolul de mai jos

Art 841 Cod civil
"Liberalitatile, fie facute prin acte intre vii, fie facute prin testament, nu pot trece peste jumatatea bunurilor dispunatorului daca la moarte-i lasa un copil legitim; peste o a treia parte, daca lasa doi copii; peste a patra parte, daca lasa trei sau mai multi"

Adica...legea "gandeste" cam asa:
Tu (un tata cu 5 copii) aici o mica avere = jumatate dintr-o casa. Daca vrei s-o vinzi, sa bei banii la carciuma si sa mori sarac pe marginea şanţului, pe mine, legiuitor, nu ma intereseaza. Pentru ca nimeni nu este obligat sa lase ceva mostenire. Omul are dreptul sa moara si sarac lipit.

Dar daca te apuci sa dai averea ta pe GRATIS (prin act intre vii = donatie sau prin testament) unei persoane (fie unul dintre copii, fie o amanta, fie mai-stiu-eu-cine ca nu conteaza) atunci imi aduc aminte ca aveai niste copii, carora le-ar fi ramas cate ceva daca tu nu imparteai pe de-a moaca.

Si ce zice art 841? Zice ca daca ai mai mult de 3 copii, atunci poti sa dai pe gratis numai a patra parte din avere.
Si atunci intrebarea este: mai are batranul si alte bunuri de lasat (alte case, terenuri) astfel incat la moartea lui sa se constate ca jumatatea aceea de casa donata reprezinta mai putin sau egal cu a patra parte din averea lui? Daca da, atunci nu e nici o problema. Nu se intampla nimic cu donatia. Ceilalti copii au de unde sa primeasca si ei ceva.

Daca jumatatea acea de casa era TOATA averea lui, atunci ceilalti copii pot sa ceara reductiunea donatiei (reducerea) pana la limita in care batranul putea sa dea pe gratis. Sau atlfel spus fratii sotiei dvs. pot sa spuna: sora draga, din ce ti-a dat tie tata da-ne si noua trei sferturi pentru a-l imparti intre noi (in bani, nu ne suparam).
Din pricina asta se spune ca donatia este un soi de ...avans din mostenire.
Ultima modificare: Marți, 2 Iunie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de donatie ContSters188379 ContSters188379 mama sa recasatorit .el avea un copil din prima casatorie si ea 2.dar el avea un apartament de unde era mostenire de la prima sotie .apartamentu sa vandut si ... (vezi toată discuția)
Testament!!! franz85 franz85 situatia este urmatoarea: tatal meu a dobandit prin testament semnat de proprietar dar redactat de catre si in prezenta unui notar, un apartament. Sotia ... (vezi toată discuția)
Succesiune în urma unui testament care încalcă rezerva succesorală. cum se dezbate moștenirea în acest caz? carmenfulop carmenfulop Decedeaza sotul.Acesta lasa un testament notarial , in care toate bunurile mobile si imobile le lasa sotiei.Se specifica , ca are 2 copii. Care sunt pasii de ... (vezi toată discuția)