avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Domiciliu comun - resedinta comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Domiciliu comun - resedinta comuna

Cum se face partajul daca sotii au resedinta comuna (nu domiciliu) in strainatate?

Cel mai recent răspuns: tantzat , utilizator 14:30, 24 Iulie 2009
Instanta competenta sa judece procesul de partaj al bunurilor comune, in cazul in care bunurile sotilor se impart o data cu solutionarea actiunii de divort, cererea de partaj avand caracter accesoriu acesteia, este judecatoria in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor.


In cazul impartirii bunurilor comune ale sotilor cerute pe cale principala, in timpul casatoriei sau dupa desfacerea casatoriei, competenta se stabileste potrivit regulilor comune:
cand bunurile a caror impartire se cere sunt toate mobile, este competenta instanta de la domiciliul paratului (art. 5 C. proc. civ.)

atunci cand exista si bunuri imobile in masa partajabila, este competenta instanta in a carei raza se afla imobilul (art. 13 C. proc. civ.)

cand fiecare din parti sesizeaza o alta instanta, ambele fiind competente si daca exista identitate de parti, de obiect si de cauza, instanta cea din urma investita trimite cauza instantei mai intai sesizate (daca sunt de acelasi grad) sau instantei de grad mai inalt (daca sunt de grade diferite) (art. 163 C. proc. civ.)

Adaug: partaj la divort. Iar domiciliu comun nu exista, doar resedinta.
Amandoi sunteti cetateni romani?
Da
1.Ultimul domiciliu comun al sotilor.2.Domiciliul paratului.

Alte discuții în legătură

Partaj bonaparte bonaparte buna ziua ! am si eu o intrebare la dumneavoastra : daca fostul sot introduce actiunea de partaj , el locuind in judetul hunedoara si eu avand domiciliu in ... (vezi toată discuția)
Competenta partaj bunuri comune diana22 diana22 in cazul unui partaj bunuri comune, in care sunt mai multe bunuri aflate in localitati de circumscriptii diferite, ce instanta este competenta? (vezi toată discuția)
Ce cheltuieli presupune un partaj? Daniela_17 Daniela_17 Sunt divortata din 2007, am un copil minor in inretinere pentru care tatal nu a platit pana acum nici o pensie ci doar i-a mai dat bani uneori si ... (vezi toată discuția)