avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Competenta partaj bunuri comune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Competenta partaj bunuri comune

in cazul unui partaj bunuri comune, in care sunt mai multe bunuri aflate in localitati de circumscriptii diferite, ce instanta este competenta?
Cel mai recent răspuns: diana22 , utilizator 19:28, 3 Februarie 2012
Daca partajul se efectueaza in cadrul actiunii de divort, cererea de partaj fiind o cerere accesorie cererii de divort, competenta este judecatoria unde se judeca si cererea de divort, adica de la cea din urma locuinta a sotilor.
Daca partajul are loc dupa desfacerea casatoriei, competenta se stabileste potrivit regulilor comune: cand bunurile a caror impartire se cere sunt toate mobile, este competenta instanta de la domiciliul paratului (art. 5 C. proc. civ.);
atunci cand exista si bunuri imobile in masa partajabila, este competenta instanta in a carei raza se afla imobilul (art. 13 C. proc. civ.).
..intrebam insa ce instanta e competenta in cazul in care un imobil e la pitesti, unul la constanta, altul la Bucuresti spre exemplu
Am inteles de prima data ce ati intrebat, insa depinde de situatie.Partajul are loc in cadrul sau in afara procesului de divort? Daca partajul se efectueaza in cadrul procesului de divort, instanta care judeca divortul devine competenta sa judece si cererea accesorie divortului, adica partajul.Daca printre bunurile partajabile se afla si imobile situate in raza teritoriala a altei instante , are loc o prorogare de competenta, adica instanta care ajudecat divortul si apoi partajul are comeptenta de a dispune si asupra impartirii bunului-bunurilor imobile, chiar daca bunurile imobile sunt situate in alt judet. Este vorba despre o extindere a competentei acestei instante.
Daca insa partajul judiciar are loc dupa desfacerea casatoriei, si pe cale principala, adica instanta de divort nu a fost investita si cu judecarea cererii de partaj iar printre bunurile comune devalmase se afla imobile situate in alte judete, instanta de la locul situarii imobilului este competenta sa dispuna asupra impartirii bunului si nu instanta de la domiciliul sotilor.
Fiindca nu precizati despre ce fel de partaj este vorba, retineti atunci ca regula este impartirea imobilelor la instanta de la locul situarii imobilului.
Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
partajul este dupa desfacerea casatoriei, sunt bunuri imobile situate in orase diferite, ce judecatorie e competenta atata timp cat bunurile nu sunt in circumscriptia aceleiasi?
Judecatoria de la locul situarii imobilelor.

Alte discuții în legătură

Loc desfășurare proces partaj cristian damian cristian damian Intenționez să deschid proces de partaj, după divorțul care s-a pronunțat deja. Eu nu mai locuiesc în orașul unde este proprietatea ... (vezi toată discuția)
Domiciliu comun - resedinta comuna tantzat tantzat Cum se face partajul daca sotii au resedinta comuna (nu domiciliu) in strainatate? (vezi toată discuția)
Tranzactie divort lada lada Buna seara, la o tranzactie de partaj trebuie sa dechizi o actiune de divort sau sau o tranzactie de imobil se poate face pur si simplu? si apoi sa deschizi ... (vezi toată discuția)