Intenționez să deschid proces de partaj, după divorțul care s-a pronunțat deja. Eu nu mai locuiesc în orașul unde este proprietatea vizată, domiciliul meu stabil și fosta consoartă. Aș putea deschide procesul în alt oraș, unde am reședința acum?
Regula este ca procesul sa se desfasoare la instnta unde are domiciliul piritul iar daca aveti si de impartit si bunuri mobile numai la instanta in circumscriptia careia se afla acele bunuri
Intenționez să deschid proces de partaj, după divorțul care s-a pronunțat deja. Eu nu mai locuiesc în orașul unde este proprietatea vizată, domiciliul meu stabil și fosta consoartă. Aș putea deschide procesul în alt oraș, unde am reședința acum?
Daca sunt bunuri imobile de impartit, atunci instanta competenta este cea in a carei raza teritoriala se afla situate acele bunuri.
Raspunsul este nu, instanta competenta este cea de la locul situarii imobilelor ce urmeaza a fi partajate. Art. 13 din C.pr.civ. prevede ca "cererile privitoare la bunuri nemişcătoare se fac numai la instanţa în circumscripţia căreia se află nemişcătoarele". ;)
Este vorba despre competenta teritoriala exclusiva a instantei .. prin urmare, sunt aplicabile prevederile articolului mai sus citat de colega noastra :)