avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... competenta judecatoreasca
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

competenta judecatoreasca

Buna seara, va rog sa mi raspundeti la o speta privind competenta teritoriala si materiala a instantei:
Prin actiunea introdusa la Judecatoria Ramnicu Sarat, X a solicitat anularea certificatului de vacanta succesorala eliberat de notarul public A, cu sediul in Iasi. In motivarea actiunii, X a aratat ca, ulterior eliberarii acestui certificat de vacanta succesorala, s-a constatat ca in masa bunurilor succesorale ramasa de la defunctul B, cu ultimul domiciliu in Iasi, exista si un imobil situat in Ramnicu Sarat. Judecatoria Ramnicu Sarat si -a declinat competenta in favoarea Judecatoriei Iasi, prin incheiere motivata in temeiul art. 14 C.proc La randul sau, Judecatoria Iasi si-a declinat competenta in favoarea Judecatoriei Ramnicu Sarat, facand aplicarea art. 13 C.proc.civ. CARE VA FI INSTANTA COMPETENTA SA SOLUTIONEZE CAUZA?
Cel mai recent răspuns: trust11 , utilizator 19:23, 9 Decembrie 2011
Fiind conflict negativ de competenta, raspunsul il va da ICCJ, dar eu cred ca e competenta judecatoria de la ultimul domiciliu al defunctului.
multumesc, dar intre art. 13 Cpc si art 607 C.p.c care are prioritate?
Art.13 C.proc.civ. reglementeaza competenţa teritorială exclusivă . Art.13 alin.1 c.pr.civ. prevede că “cererile privitoare la bunuri nemişcătoare se fac numai la instanţa în circumscripţia căreia se află nemişcătoarele”. Alin.2 al aceluiaşi articol prevede că “ dacă imobilul este situat în circumscripţia mai multor instanţe cererea se face la instanţa domiciliului sau reşedinţei pârâtului, dacă acesta se află în vreuna dintre aceste circumscripţii, iar în caz contrar, la oricare din instanţele în circumscripţiile cărora se află imobilul”.

În cazul cererii prin care se solicită partajarea unui bun imobil sau a unor bunuri printre care se găseşte şi un imobil sunt de făcut următoarele distincţii :
- dacă bunul imobil face parte dintr-un partaj succesoral, competenţa teritorială revine instanţei de la ultimul domiciliu al defunctului (art.14 c.pr.civ.);
- dacă într-o pricină în anularea căsătoriei se cere şi împărţirea bunurilor dobândite de părţi, competenţa teritorială aparţine tribunalului de la domiciliul pârâtului (art.17 c.pr.civ.);
- dacă în cazul divorţului se cere şi partajarea bunurilor comune ale soţilor competenţa teritorială se stabileşte conform art.607 c.pr.civ, deoarece cererea de partaj este accesorie cererii de divorţ.
Va rog sa ma lamuriti cu privire la speta urm: Prin Decizia civ. a Inaltei Curti, statul roman reprezentat prin Ministerul de Finante a fost obligat sa-i plateasca lui B suma de 600.000 Ron cu titlu de daune pentru eroarea judiciara produsa intr/o cauza penala.Reclamntul a formulat o actiune prin care a solicitat obligarea Min. F.P. la plata sumei de 100.000 lei reprezentand actualizarea creantei . Ce instnta este competenta? Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Loc desfășurare proces partaj cristian damian cristian damian Intenționez să deschid proces de partaj, după divorțul care s-a pronunțat deja. Eu nu mai locuiesc în orașul unde este proprietatea ... (vezi toată discuția)
Procedura civila trust11 trust11 Buna seara, care dintre art. 13C.P.C si art.607 C.P.c. are prioritate intr/o pricina civila? Va multumesc (vezi toată discuția)
Competenta teritoriala instanta divort Antoanela Geaman Antoanela Geaman Art. 607 Cod proc. civ. prevede: [i]Cererea de divort este de competenta instantei in circumscriptia caruia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. ... (vezi toată discuția)