avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cum se calculeaza pensia pentru persoane rezidente in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cum se calculeaza pensia pentru persoane rezidente in strainatate

Am implinit varsta de pensionare si am transmis actele necesare in Romania acum cateva luni. Am primit de curand decizia de pensionare, dar spre surprinderea mea, am constatat ca vechimea mea este stabilita la data cand am plecat din tara, ne fiind luata in considerare perioada de lucru in afara Romaniei si nici perioada facultatii. Ca sa fiu mai bine inteleasa, eu am inceput sa lucrez in 1978 si nu am nici o zi de intrerupere pana la aceasta data, si totusi anii luati in calcul la stabilirea pensiei sunt doar 27 ! Am plecat din tara in 2006 si am continuat sa lucrez, deci, dupa parerea mea am o vechime de cel putin 36 de ani in campul muncii. As vrea sa stiu daca calculul facut de Casa de pensii este corect si in cazul in care nu este corect cum asi putea sa procedez.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Mihaelaioli , utilizator 16:59, 24 Noiembrie 2014
1. Trebuia sa solicitati Casei de Pensii din Romania sa completati formularul E207 = "Certificat pentru cariera asiguratului" unde trebuia sa completati perioada lucrata in afara tarii.

2. Daca nu ati facut asta Casa de Pensii nu avea de unde sa stie ca ati lucrat si in strainatate.

3. Puteti solicita si acum Casei de Pensii formularul E207 pe care, dupa completare, il veti depune tot acolo.
Va multumesc mult.
Dosarul de pensie a fost transmis in Romania de catre Asigurarile sociale de aici, si din cate stiu eu au trimes si dovada ca am lucrat aici.
Multumesc
Pentru deschiderea dreptului la pensie se iau in considerare toti anii lucrati, dar fiecare tara conform legislatiei sale, plateste doar pt anii lucrati in tara respectiva.
Legislatia din Romania ce prevede? Se iau sau nu in considerare anii lucrati in strainatate?
nu, dacă nu ați plătit contribuții în România pentru acei ani. logic, nu?
de fapt se iau în calcul, pentru că altcumva v-ar fi penalizat că nu aveați anii necesari. doar că nu se plătesc

Alte discuții în legătură

Stagiu de cotizare realizat in spania se valorifica in romania? eagle_free eagle_free As dori si eu o lamurire legat de un stagiu de cotizare din Spania. Art. 19 din legea nr. 263/2010 prevede ca: Art. 19. - (1) Constituie stagiu de ... (vezi toată discuția)
Pensie nearadel nearadel sotia mea este nascuta in 13/01/1956 are lucrati in rominia 29ani si 11 luni din care 12 ani de grupa a 2 a iar in spania 1 an si 7 luni,saptamina viitoare ... (vezi toată discuția)
Perioada de cotizare pentru pensie brezel brezel nascut in 1956 ian.23 am lucrat in Romania 13 ani( in care se includ stagiile din anul asimilate ( armata si facultatea de medicina) in anul 1989 am plecat ... (vezi toată discuția)