avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termen de restituire a cartii de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termen de restituire a cartii de munca

Pana pe 27 martie 2009 am lucrat la o firma.Cand mi-am dat demisia am vrut sa stau in preaviz,dar enervata la culme ca plec,sefa mi-a zis sa nu mai stau.Mie imi era indiferent,asa ca i-am facut voia.Dar acum am o problema:nici pana azi nu mi-au restituit cartea de munca.Au trecut peste 60 de zile.Cand m-am dus sa intreb ce s-a intamplat mi-au zis ca nu stiu de ce nu a venit si ca trebuie sa astept ca ma suna ei.Ce pot sa fac sa imi recuperez cartea de munca?Pana acum nu mi-a trebuit ca am fost in sesiune si nu am vrut sa ma angajez,dar cat de curand imi va trebui.Ce pot sa fac?Mai ales ca este vorba de Billa,nu de orice firma mica.
Cel mai recent răspuns: crimson , utilizator 12:04, 1 Iunie 2009
Carnetul de munca este un bun al titularului si nu al societatii . In mod normal trebuia sa intrati in posesia carnetului de munca cu activitatea incetata si vizata in momentul in care ati incetat activitatea si ati facut lichidarea . Banuiesc ca aceasta companie are aprobare de a pastra carnetele de munca la unitate , ceea ce inseamna ca procedura de completare si vizare ar fi trebuit sa fie mai rapida decat in cazul unei unitati care pastreaza spre gestionare carnetele la ITM .
Rugati sa fixeze un termen de predare a carnetului de munca , dar faceti acest lucru printr-o cerere cu numar de inregistrare . Concomitent faceti si o sesizare la ITM -ul in raza caruia este luata in evidenta fosta societate angajatoare .
andreea
In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, angajatorul este obligat sa-i inapoieze documentul completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act. In cazul unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente din zona in care angajatorul isi are sediul.
Inainte de a recurge la instanta, cred ca ar fi bine sa faceti cum a spus utilizatorul HRS. Faceti a adresa catre conducere in 2 exemplare si mergeti personal sa o inmanati si inregistrati. Puteti metiona, verbal, ca ati depus sesizare si la ITM. In acelasi timp, trimiteti acea adresa si prin posta ( cu confirmare de primire si valoare adaugata) ca sa nu aveti surpriza ca nu va binevoi sa va inregistreze adresa. Ulterior, puteti apela la instanta. Carnetul de munca e un bun personal.
E incredibil cun unii angajatori se considera stapanii de drept ai angajatilor!
Si totusi, carnetul de munca a fost tinut la sediul angajatorului sau la ITM?:-/

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am o mare problema;va rog sa ma ajute cineva cu un raspuns legat de cartea de munca. ContSters40958 ContSters40958 Am lucrat la o firma care avea sediul in sectorul 5 pana acum vreo 7 ani cu carte de munca.Acum m-am angajat la o alta firma si vor sa imi faca cartea de ... (vezi toată discuția)
Incertitudine privind carnetul de munca anonim anonim La 03.09.2004 a, facut cerere catre angajator privind incetarea CIM cu acordul partilor;cererea mi-a fost aprobata. Carnetul de munca trebuie sa mi se ... (vezi toată discuția)
Incadrare functie in cartea de munca kokain kokain buna seara! M-am angajat in aprilie 2006 intr-o firma nationala ca agent de livrari. In august 2006 am fost promovat ca si reprezentant vanzari pana cand pe ... (vezi toată discuția)