spuneti-mi si mie va rog frumos cum se audiaza un copil care a implinit 10 ani cine asista la audiere?? parintii pot asista la audiere?? parintii sunt divortati si copilul a fost dat tatalui iar acum mama vrea sa deschida proces de reincredintare
Da, ...dar de dincolo de usa.
Dvs credeti ca pe jude il intereseaza ce are de spus copilul sub privirea sugestiva a cuiva? Sau ce are el de spus cu adevarat?
Minorul poate fi audiat de instanta chiar inainte de indeplinirea varstei de 10 ani , insa , chiar si avand aceasta varsta implinita, se considera ca prezenta anumitor persoane (chiar a persoanelor apropiate , a rudelor , a parintilor) ar putea exercita o presiune inhibitiva asupra acestuia , o anumite influenta , astfel incat realitatea ar putea fi denaturata.
nu asta a vrut sa spuna colega mea .
ideea este ca , minorii pot fi audiati in camera de consiliu , fara a fi prezenti parintii .
dupa varsta de 10 ani minorii trebuie sa fie audiati , dar aceasta nu inseamna ca judecatorul va tine cont in proportie de 100% de opinia si alegerea sa.
altfel spus, se procedeaza la audierea minorului, dar instanta nu va dispune incredintarea/reincredintarea copilului catre un parinte, doar in baza celor declarate de copil.
Doamna, audierea asta a copilului este de fapt o discutie ...amicala, sa-i zicem, intre judecator si copil (dupa priceperea si abilitatea judecatorului de a discuta cu un copil).
Intre altele, judecatorul il intreaba cu cine ar vrea copilul sa stea: cu mama, cu tata, cu bunica...
Dar cum judecatorul nu e nascut alaltaieri, stie si el ca un copil raspunde intr-un fel daca e singur si in alt fel daca-i sufla mama-n ceafa sau tata sau mai stiu eu cine. De aceea audierea se face FARA prezenta vreunei alte persoane in preajma copilului.
De regula audierea asta se face in biroul judecatorului/camera de consiliu (dar am vazut si situatie in care copilul a fost chemat in sala de sedinta si pentru ca pustiul nu parea a fi mai inalt decat biroul, judele s-a aplecat spre el si au sporovait acolo ...la umbra unui dosar).