avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie pt cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie pt cresterea copilului

buna ziua!as vrea sa stiu si eu daca a intrat in vigoare legea privind indemnizatia pt studente si daca da as putea beneficia in conditiile in care sunt studenta in anul 1 la zi iar fiica mea are 1 an?multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 23:11, 1 Iunie 2009
Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului în varsta de pana la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara în cuantum de 600 lei sau, optional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.

Pot beneficia de aceste prevederi si persoanele care se afla în plata la data intrarii în vigoare a prezentei legi.

Daca esti o mamica studenta si care nu au lucrat niciodata, la nastere, ai dreptul la alocatia pentru copii nou-nascuti care se acorda o singura data si al carei cuantum este de 230 lei incepand cu 1 ianuarie 2009 precum si la trusou, echivalentul a 150 de lei.

Totodata ai dreptul la alocatia de stat pentru copii in cuantum de 200 lei lunar (pana la implinirea de catre copil a varstei de doi ani), insa nu poti beneficia de indemnizatia de maternitate si nici de indemnizatia de crestere a copilului decat daca ai urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune ai dreptul la indemnizatia de crestere a copilului.
pai si cu legea votata de parlamentari qm ramane?:D
La ce lege va referiti? Nu s-a votat nimic cu privire speciala la parintii studenti. Inainte de nasterea copilului ati lucrat, ati fost eleva?
am fost studenta la o alta facultate am inghetat anul si aqm sunt tot in primul an.ma refer la legea care s-a votat in parlament in legatura cu mamele studende si parintii cu gemeni si tripleti,sapt trecuta parca......mai trebuia doar promulgata de presedinte.
Banuiesc ca va referiti la asta www.avocatnet.ro/content/art...

Modificarea adoptata de Camera Deputatilor pe 19 mai se refera numai la indemnizatia in cazul nasterilor multiple, nu vad sa aiba vreo legatura cu studentii:

Articol unic. – Articolul 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.008 din 14 noiembrie 2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.7/2007, cu modificările ulterioare, se modifică şi va avea următorul
cuprins:
„Art. 2. – Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la art. 1 alin. (1) se majorează cu 600 lei pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.”
Ultima modificare: Luni, 1 Iunie 2009
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului cristina_rucxoiu cristina_rucxoiu Buna! Vreau sa ma lamuriti si pe mine daca se poate.Sa va spun despre ce este vorba. In urma cu 2 luni si ceva am aflat ca sunt insarcinata.Sunt studenta ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie studenta Ana-MariaI Ana-MariaI Buna ziua, In prezent sunt studenta in anul II in cadrul unei facultati de stat, forma de invatamant ZI si sunt insarcinata in 5 luni, urmand sa nasc la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului Onose Lucica Onose Lucica Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un rasp la urm problema: sunt angajata cu C.M pe perioada nedeterminata incepand cu 1 Ianuarie 2009. Am ramasa insarcinata ... (vezi toată discuția)