avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... E posibil sa nu i se acorde perioada de preaviz ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

E posibil sa nu i se acorde perioada de preaviz salariatului disponibilizat?

Un articol din CCM al unitatii prevede:
"(1)- Concedierea salariaţilor pentru motive neimputabile lor va fi precedată de o perioadă de preaviz de 30 de zile calendaristice.
(2)- În perioada de preaviz salariaţii au dreptul să absenteze 4 ore pe zi de la programul normal de lucru al societăţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul în condiţiile stabilite de angajator.
(3)- În cazul în care unei persoane i se desface contractul de muncă fără să i se acorde preavizul de la alin.2 aceasta are dreptul la o indemnizaţie egală cu salariul de bază pe o lună avut la data desfacerii contractului.
(4)- La disponibilizarea salariatilor din motive neimputabile lor,unitatea va acorda o compensatie de cel putin un salariu lunar , in afara drepturilor cuvenite la zi."
Este aplicabil alin.3 al acestui articol?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:31, 14 Iunie 2009
~ Conținut șters la cerere ~
In cazul concedierii salariatului din motive neimputabile lui, preavizul reprezinta un drept al acestuia. Chiar daca se acorda compensarea cu un salariu pe o luna, eu consider ca aceasta nu compenseaza neacordarea preavizului. Prin neacordarea preavizului si acordarea unui salariu compensatoriu, salariatul ramane privat de anumite drepturi (vechimea in munca pentru luna preavizului, concediul de odihna aferent lunii preavizului s.a.m.d.).
Cunoasteti prevederi similare in alte CCM-uri cu ale acestui CCM, sunt legale, sau chiar mai mult, ITM preia decizii de incetare CIM prin concedierea salariatului din motive neimputabile acestuia cu acordarea unui salariu compensatoriu, dar fara acordarea preavizului?
Multumesc.
1. Din acel CCM eu inteleg ca in cazul neacordarii preavizului salariatul beneficiaza de o indemnizatie de un salariu lunar.
2. Compensatia de cel putin un salariu se plateste impreuna cu indemnizatia pentru neacordarea preavizului.
3. Daca asa au hotarat semnatarii CCM si acesta nu afost contestat de Directia de Munca si Protectie Sociala, unde a fost inregistrat, inseamna ce este legal.
ma poate ajuta si pe mine cineva cu cncediile astea fara plata pe care ti le impun angajatorii va rog frumos sa imi raspunda si mie cineva
merishor a scris:

Un articol din CCM al unitatii prevede:
(3)- În cazul în care unei persoane i se desface contractul de muncă fără să i se acorde preavizul de la alin.2 aceasta are dreptul la o indemnizaţie egală cu salariul de bază pe o lună avut la data desfacerii contractului.
Este aplicabil alin.3 al acestui articol?
Multumesc.

Neacordarea preavizului si compensarea in bani nu este posibila legal. Acel articol este o prevedere mai nefavorabila angajatilor decat prevederile din Contractul colectiv la nivel de tara, de aceea ea nu este legala.
Desi CCM este inregistrat la DGMPS, asat nu inseamna ca tot ce scrie in el este legal si acel articol poate fi atacat in instanta.

Este posibil ca acea prevedere sa fi ramas in CCM la societatea respectiva din anii anteriori, avand in vedere ca acum mai multi ani legislatia prevedea si aceasta posibilitate; intre timp ea a fost eliminata si acordarea pravizului in fapt este obligatorie.

Desi financiar primiti toate drepturile, va sunt afectate altele, cele spuse de dvs si in plus si stagiul necesar pentru acordarea indemnizatiei de somaj, pe care unii salariti o pot pierde din cauza lipsei acestei luni de stagiu.

Va sfatuiesc sa sesizati ITM si chiar DGMPS unde a fost inregistrat CCM.

Alte discuții în legătură

Angajatii horeca OLIVIA_L OLIVIA_L Buna! Imi poate spune cineva ce solutii de protectie sociala exista pentru angajatii hotelurilor care se inchid? Multumesc mult! (vezi toată discuția)
Concediere fara instiintare scrisa monica.neacsu monica.neacsu Buna seara, Lucrez intr-o firma ( cazino ) de doi ani de zile ca sef de sala. Pe data de 26 noiembrie am fost instiintati verbal ca intram in renovare. Pe ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata nelusar nelusar Societatea la care lucrez a trimis in concediu fara plata, pentru zece zile, o parte din angajati, din lipsa de comenzi. Va rog sa-mi spuneti daca aceasta ... (vezi toată discuția)