avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... grupa de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

grupa de munca

Buna ziua,

As dori sa stiu daca nominalizarea de catre sindicatele societatilor comerciale pentru grupa a II-a de munca valabila pana la data de 01.04.2001, trebuia facuta strict cu numele salariatilor sau pe meserii, locuri de munca?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:57, 24 Noiembrie 2014
1. Se stabileau meseriile, locurile de munca cu gr. a II-a de munca si se intocmeau si liste cu salariatii care lucrau la acele locuri de munca.

2. Listele nominale se actualizau de fiecare data cand erau miscari de personal la acele locuri de munca.
Multumesc pentru raspuns!
Societatea noastra are un Proces verbal intocmit la acea vreme, in care sunt enumerate meseriile si locurile de munca pentru care se acorda grupa a-II-a de munca, nu si numele salariatilor. Am presupus ca s-a facut asa deoarece erau cateva mii de salariati. Acum cei de la Casa de Pensii spun ca nu mai pot accepta adeverintele de grupa deoarece nu avem si un tabel nominal cu numele salariatilor. Daca incepem acum sa facem un asemenea table (care ne-ar lua cateva luni bune) nu cred ca ar avea valoare juridica. Nu stim cum sa solutionam aceasta problema fara ca fostii salariati sa aiba de suferit!!
1. Si eu am lucrat in acea perioada intr-o unitate cu 5000 de salariati (unitate de metalurgie) si faceam lunar listele nominale cu salariatii care lucrau in grupe superioare de munca.

2. Era o munca laborioasa, listele se dactilografiau la masina de scris si se semnau de cei in drept.

3. - Chiar daca ati face acum aceste liste nominale nu vi se vor lua in consideratie de catre Casa de Pensii (nu vor mai putea fi semnate de aceleasi persoane, nu mai aveti stampilele de atunci etc.).
- Greseala apartine celor care conduceau intreprinderea in acele vremuri (in special cei de la Resurse umane) si care nu au respectat procedura legala privind grupele superioare de munca.
Ultima modificare: Luni, 24 Noiembrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
In mod normal, daca se respectau de catre firma prevederile Ordinului MMPS nr.50/ 1990 completat cu toate actele normative ulterioare la data de 31.08.1994, in carnetele de munca ale salariatilor trebuiau facute mentiuni legate de incadrarea in grupa demunca, mentiuni care ar fi fost avute in vedere de catre Casele de pensii.
Documentatia intocmita la acea vreme, in baza careia sa se faca incadrarea in grupa de munca, trebuia sa contina mai multe documente, nu numai un proces verbal.
Daca pana in prezent, au fost saalriati pensionati, carora Casele de pensii le-a acceptat adeverinta emisa de firma, fara a exista un document de nominalizare a salariatilor in grupa de munca, salariatii care urmeaza a se pensiona pot deschide actiune in instanta impotriva firmei (daca nu le vor fi luate in calcul de catre Casele de pensii, drepturile reiesite din grupa de munca), care nu a respectat prevederile legislative, respectiv nominalizarea lucratorilor pe locuri de munca/ posturi de lucru, activitatati desfasurate, meserii, etc., incadrate in grupa de munca.
Prin aprobarea de catre instanta a unei expertize tehnice judiciare in specialitatea protectia muncii, expertul ar putea stabili daca anumiti lucratori au lucrat in conditii de munca incadrate in grupa de munca, in baza documentelor puse la dispozitie de catre firma (state de plata, organigrama firmei, fise de post, pontaje, documente de plata pentru asigurari sociale, majorate, etc.), intocmite la data respectiva.
Emiterea in prezent, a unui document de catre firma, fara a avea la baza o hotarare judecatoreasca nu ar avea fundament juridic si nu ar fi acceptat de catre Casele de pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupa i de munca pentru mecanici de locomotiva mishu88 mishu88 Buna ziua, Tatal meu, ca mecanic de locomotiva la o societate comerciala privata (uzinala) a depus la Casa de Pensii Suceava adeverintele de încadrare în ... (vezi toată discuția)
Respingerea cererii de acordare a pensiei lumi88 lumi88 Buna seara!Tatalui meu i s-a respins dosarul de pensionare deoarece nu i s-a luat in considerare grupa a doua de munca. Dosarul contine adeverinta eliberata de ... (vezi toată discuția)