Soțul meu a lucrat grupa 2laSMA atel mecanic strungar ,casa de pensii nu vor sa ia in calcul adeverintele si înscrisul din cartea de munca ce este de făcu???
Buna ziua,
Daca a primit decizia de pensionare si nu a trecut inca termenul de contestare, de 45 de zile de la data comunicarii deciziei de pensionare, trebuie sa faca contestatie la Casa de Pensii. Este o procedura prealabila obligatorie pentru a avea acces apoi la instanta de judecata. Abia dupa ce primeste raspuns sau expira termenul dat de lege pentru a primi raspuns la acea contestatie, poate contesta decizia in instanta cu sanse mari de admitere daca sunt adeverinte pentru grupa a 2-a de munca.
Pentru a beneficia de grupa de munca, firma la care ati lucrat trebuia sa intocmeasca anual, documentatii cerute de lege (dupa caz, Ordin MMPS nr. 50/ 1990 completat la 31.08.1994, HG nr. 261/ 2001 cu modificarile si completarile ulterioare - ultima fiind HG nr. 1014/ 2015), in functie de perioada lucrata, sa solicite si sa obtina avizul ITM/ Inspectia muncii pentru locuri de munca/ posturi de lucru/ meserii (in cazul dvs. strungar) incadrate in grupa de munca si sa nominalizeze lucratorii pe locuri de munca/ posturi de lucru/ meserii beneficiari de grupa de munca prin document intern. O conditie obligatorie este ca sa se fi obtinut avizul ITM/ Inspectia muncii pentru anul anterior.
In baza tuturor acestor document, firma poate emite adeverinta de grupa de munca, mentionand in adeverinta numerele de inregistrare ale documentelor respective. La adeverinta firma trebuie sa anexeze documentele interne, anuale, de nominalizare a lucratorului in grupa de munca.
Daca se ajunge in instanta (este dreptul lucratorului) trebuie solicitata de reclamant si aprobata de instanta de judecata, efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specializarea protectia muncii. Expertul pentru a intocmi raportul de expertiza va solicita firmei sa depuna la dosarul cauzei toate documentele susmentionate. Daca aceste documente nu au fost intocmite la timpul lor, este greu de apreciat care va fi hotararea instantei de judecata.
In comentariul meu, am avut in vedere mentiunea dvs. conform raspunsului primit de la CJP, citez: "... meseria de strungar nu se încadrează la această grupa ..."
Grupa 2 pt strungar
Nik77
Buna Ziua
Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare...Comform deciziei de pensie pe care am primit-o cu motivarea ca meseria de strungar nu se incadreaza in ... (vezi toată discuția)
Strungar
Rotmioa
Nu inteleg cum este cu functia de strungar ,de ce nu se incadreaza la grupa 2 de munca desi am adeverinta . raspunsul primit de la Casa de pensiia fost ca ... (vezi toată discuția)