avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Diicot internet
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Diicot internet

Romania se afla pe locul 3 in europa cu privire la Cyberstalking si cyberbuylling. Poate fi tras cineva la raspundere penala daca hartuieste santajeaza ameninta corupe o persoana prin intermediul retelelor sociale?
Daca se descopera cel care face aceste fapte, si se si dovedesc, se poate trage la raspundere respectiva persoana.
pai foarte simplu depistezi acum persoana prin cererea ip adresei de la furnizorul de servicii si cu sechestrarea ulterioara a corespondentei. ma intereseaza daca sunt in practica cazuri reale nu de genu citarii articoleleor din NCP ci de genu incasarii prejudiciilor morale cu sentinte de condamnare.
Sa ne-ntelegem: coruptie in sens de mita sau in sens de corupere de minori? Child grooming este infractiune in dreptul multor tari, iar producerea si distribuirea de pornografie infantila e infractiune in toate tarile cat de cat civilizate. Purele amenintari pot fi glume, sunt multi glumeti pe internet sau oameni care pe internet se dau viteji iar in viata de toate zilele sunt lipsiti de orice curaj.
In functie de fapta la care va raportati ca forma de cyberstalking, avem in civil: defaimare, si in penal: amenintare, hartuire, solicitare de sex cu minori, furt de identitate, deteriorarea unui sistem informatic, etc.

Pentru defaimare se poate deschide actiune in civil in temeiul art 72 si urmatoarele (respectului vietii private si al demnitatii persoanei umane)

Exemplificativ si nu limitativ:
Art. 208 - Hartuirea
(1) Fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.
(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

sau

Art. 222 - Racolarea minorilor în scopuri sexuale
Fapta persoanei majore de a-i propune unui minor care nu a împlinit vârsta de 13 ani să se întâlnească, în scopul comiterii unui act dintre cele prevăzute în art. 220 sau art. 221, inclusiv atunci când propunerea a fost făcută prin mijloacele de transmitere la distanţă, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala - mesaje sms Florentina04 Florentina04 Buna ziua, Am nevoie de un sfat, daca primesc mesaje cu amenintari si injurii din partea cuiva pe telefonul mobil, pot depune plagere penala? Ar ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de ajutor!!! violenta in familie Claudia201993 Claudia201993 Buna!! Am 21 de ani si de o perioada mă confrunt cu o problema. Stau in casa cu parintii, defapt stăteam pentru ce de ceva vreme m-am mutat doar eubcu mama ... (vezi toată discuția)