Va rog sa ma indrume cineva intr-o problema cu care ma confrunt. locuiesc intr-un bloc cu noua et eu stau la et 8. et 9 avea o terasa deschisa de jur imprejurul apartamentului. In ap meu la bucatarie trecea pe tavan o teava care era prevazuta ca o scurgere pluviala adica toata apa de ploaie care se strangea pe aceasta terasa se scurgea pe teava aceasta. vecina de la et. 9 a inchis terasa roata iar bucataria a marit-o pana pe terasa, deci chiuveta din bucatarie a mutat-o pe terasa iar pentru scurgerea chiuvetei a folosit aceasta teava de apa pluviala. problema este ca distanta pana la scurgerea comuna este de aproape 2.5m iar scurgerea se infunda frecvent tavanul meu este ud si se prelinge apa pe coloana comuna pana la vecinii de sub mine. va rog sa imi dea cineva solutia cea mai simpla pentru aceasta problema care dureaza de ceva ani fara sa putem sa o solutionam pe o cale amiabila cu vecinii de sus. In speranta ca am fost destul de explicita va multumesc.
Dupa ce ati stat atatia ani, acum vreti o solutie simpla cu cineva caruia nu-i pasa. Trebuie sa va adresati instantei prin care solicitati despagubiri ptr prejudiciul cauzat (zugraveli sau ce mai aveti dvs), pls alte daune si obligarea la remedierea situatiei. Nu intotdeauna exista o cale simpla. Si din ce spuneti dvs, incercati de ceva vreme. Veti recupera si cheltuielile de judecata. De asemenea, puteti solicita asiguratorului, acel PAD, sa va despagubeasca, daca ati facut ceva reparatii, si ei se indreapta impotriva celor vinovati.
Pentru raspuns la obiect este necesar sa existe cunoscut factorul generator al " tavanul meu este ud"
Conditionat de statutul instalatiei,parte comuna raspunde asociatia de proprietari,parte individuala raspunde vecina care a executat modificarea
L nr 230/2007 Art. 11
(1) Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de catre autoritatea publica locala a modificarilor constructive, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale.
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune, fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.
Art. 17
Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament sau spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile sau sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18
In cazurile in care, in cladirile de locuinte, unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari sau chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.