avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna seara - ordin de restrictie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna seara - ordin de restrictie

Doresc să ştiu dacă pot obţine un ordin de interdicţie sau restricţie împotriva concubinului fostei mele soţii. Doresc ca acesta sa nu mai intre in apartamentul in care sunt proprietar cu fosta sotie si mai ales sa nu se mai apropie de copilul meu in varsta de 9 ani.
Intre fosta sotie si concubin au loc certuri dese la care copilul de multe ori asista, certuri care pe copil, il sperie, timoreaza,
Am fost la politie sa ma informez si mi-a spus ca eu nu pot face plangere impotriva lui, doar fosta daca doreste, iar eu sa ma duc la protectia copilului de la primarie, dar eu nu doresc sa fie luat copilul de la mama, doresc doar ca concubinul ei sa nu mai fie in apropierea copilului. Daca pot obtine un ordin cum se procedeaza? Multumesc.
Legea nr.271/2003:

Art. 23
(1) Persoana a carei viata, integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta din partea unui membru al familiei poate solicita instantei ca, in scopul inlaturarii starii de pericol, sa emita un ordin de protectie, prin care sa se dispuna, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre urmatoarele masuri - obligatii sau interdictii:
a) evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) reintegrarea victimei si, dupa caz, a copiilor, in locuinta familiei;
c) limitarea dreptului de folosinta al agresorului numai asupra unei parti a locuintei comune atunci cand aceasta poate fi astfel partajata incat agresorul sa nu vina in contact cu victima;
d) obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de copiii acesteia sau fata de alte rude ale acesteia ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate;
e) interdictia pentru agresor de a se deplasa in anumite localitati sau zone determinate pe care persoana protejata le frecventeaza ori le viziteaza periodic;
f) interzicerea oricarui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod, cu victima;
g) obligarea agresorului de a preda politiei armele detinute;
h) incredintarea copiilor minori sau stabilirea resedintei acestora.
(2) Prin aceeasi hotarare, instanta poate dispune si suportarea de catre agresor a chiriei si/sau a intretinerii pentru locuinta temporara unde victima, copiii minori sau alti membri de familie locuiesc ori urmeaza sa locuiasca din cauza imposibilitatii de a ramane in locuinta familiala.
(3) Pe langa oricare dintre masurile dispuse potrivit alin. (1), instanta poate dispune si obligarea agresorului de a urma consiliere psihologica, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor masuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de ingrijire, in special in scopul dezintoxicarii.

Art. 24
(1) Durata masurilor dispuse prin ordinul de protectie se stabileste de judecator, fara a putea depasi 6 luni de la data emiterii ordinului.
(2) Daca hotararea nu cuprinde nicio mentiune privind durata masurilor dispuse, acestea vor produce efecte pentru o perioada de 6 luni de la data emiterii ordinului.

Art. 25
(1) Cererea pentru emiterea ordinului de protectie este de competenta judecatoriei de pe raza teritoriala in care isi are domiciliul sau resedinta victima.
(2) Cererea pentru emiterea ordinului poate fi introdusa de victima personal sau prin reprezentant legal.

(3) Cererea poate fi introdusa in numele victimei si de:
a) procuror;
b) reprezentantul autoritatii sau structurii competente, la nivelul unitatii administrativ-teritoriale, cu atributii in materia protectiei victimelor violentei in familie;
c) reprezentantul oricaruia dintre furnizorii de servicii sociale in domeniul prevenirii si combaterii violentei in familie, acreditati conform legii, cu acordul victimei.
Multumesc pentru raspuns. Dar ati raspuns prin articole din lege. Din ce am citit se pare ca eu ca tata al copilului nu pot obtine un ordin de protectie, ci doar fosta sotie care traieste cu concubinul, poate sa obtina acest ordin. Poate nu m-am facut inteles, eu am spus ca fosta sotie nu vrea sa obtina ordin de protectie, ci eu ca tata. Intrebarea mea ar fi: eu ca tata nu am niciun drept sa-mi apar copilul chiar daca sunt despartit de fosta sotie?
Dupa cum vad nu sunt luat in seama pe nicaieri, nici la politie unde mi s-a spus ca eu nu pot face plangere impotriva concubinului pentru ca nu sunt eu cel care traiesc cu el, doar daca face ea este luata plangerea in seama. Si inteleg ca si ordin de protectie se poate obtine daca tot ea actioneaza. Singura solutie ar fi sa apelez la protectia copilului de la primarie, dar eu nu vreau asta ca sa ajunga copilul nu stiu la ce casa de copii.
Ordin de protectie puteti obtine daca demonstrati ca persoana respectiva este un pericol pentru copil.
Exercitati autoritatea parinteasca in comun? - atunci sunteti reprezentantul legal al copiilor si puteti cere ordinul de protectie. Pe de alta parte si mama este reprezentat legal si ea poate sustine ca dl nu reprezinta un pericol pentru copii. De altfel e destul de greu si pentru dvs sa demonstrati pericolul.

Puteti cere stabilirea domiciliului copiilor la dvs, motivand ca mediul in care traiesc acum le este daunator.
Stiu ca ati spus ca nu vreti sa schimbati domiciliul copiilor, dar nu puteti nici sa controlati viata mamei.
Ultima modificare: Marți, 25 Noiembrie 2014
mirebire, utilizator
Multumesc mirebire, am inteles cum sta situatia. La divort am hotarat de comun acord sa ramana copilul la ea. Deci ea il creste, eu doar il vizitez. Se intelege ca nefiind mereu in prezenta lui, e greu sa demonstrez ca persoana respectiva este un pericol pentru copil. Mai ales ca desii ei se cearta des, fosta sotie poate sustine ca el nu e un pericol pentru copil.
Concluzia este ca eu nu prea pot face nimic decat sa astept sa creasca si sa decida el la cine vrea sa locuiasca. Sau cand implineste 10 ani sa-l cer in tribunal, asta ar insemna sa isc un scandal mai mare decat situatia de fata. Pana la urma ramane la aprecierea ei daca vrea sau nu sa scape de concubin.
Nu prea imi e clar care este grija dv.: primaria, fosta sau copilul?
Vreti ca acel om sa nu se apropie de copil, dar stiti exact ca acel copil e timorat de el si ca ii face rau? Concret, ce anume aveti?
Daca copilului ii e rau la mama sa, il puteti lua la dv., nu-l duce nimeni la casa de copii fara sa va intrebe daca nu-l cresteti dv.
Totusi, haideti sa plecam de la ce anume pateste copilul, cum au evoluat notele lui in ultimul timp, cine ce va spune, cum se comporta copilul, de cand sunteti divortati, ce varsta are... Ori asa ori mergeti la un avocat sa va spuna ce sa faceti, daca este cazul si se poate interveni.

Alte discuții în legătură

Mi-am primit fostul soț în casa bun propriu, dar certurile și problemele au reapărut. am plecat la hotel pentru că mi-e frică de el, cum pot să-l evacuez? banculoredana banculoredana Buna ziua.. am divortat de fostul sot in 2014 la notar unde s-a facut si partajul bunurilor existente pe atunci..dupa divort mi-am construit singura o casa ... (vezi toată discuția)
Ordin de restrictie ady2016 ady2016 Buna ziua. Am si eu o nelamurire si as avea nevoie de ajutorul dv-stra. am o cunostinta care este aenintata de fostul ei iubit. Mentionez ca este amenintata ... (vezi toată discuția)
Ordin de evacuare Cornelia_Alexandra Cornelia_Alexandra Buna seara,am si eu o intrebare legata de un ordin de evacuare. Sunt divortata si in proces de partaj, iar fostul sot nu locuieste la domiciliul proprietate ... (vezi toată discuția)