avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcul vechime la pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcul vechime la pensionare

Am si eu o nelamurire privind procedura de calcul a vechimii pentru dosarele de pensie. Mama mea si-a depus dosarul de pensie pana acum de 4 ori in decursul acestui an si de fiecare data i-a fost respins pe motiv ca nu indeplineste vechimea minima pentru acordarea pensiei, cu toate ca are 14 ani vechime in munca, evidentiata si in cartea de munca. Ceea ce m-a frapat este ca de fiecare data cand i-a fost respins, vechimea calculata a diferit! As vrea sa o ajut si daca se poate sa ma ocup eu de depunerea dosarului ei, problema este ca suntem in localitati diferite si nu stiu daca este posibil. As putea sa cer un transfer al dosarului in Bucuresti pentru analizare? Sau as putea sa fac o contestatie a deciziilor transmise pana acum?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:26, 25 Noiembrie 2014
1. Spuneti luna si anul nasterii mamei dvs.

2. Daca a lucrat si in grupe superioare de munca spuneti si perioada cat a lucrat astflel si procentul in care a lucrat in grupe superioare de munca (acestea sunt inregistrate in carnetul de munca).
~ Conținut șters la cerere ~
este nascuta in noiembrie 1953. din pacate nu m-am implicat pana acum si nu pot da prea multe detalii, voi primi scanate toate documentele depuse si deciziile primite in zilele urmatoare si atunci pot sa spun exact ce s-a intamplat...
1. Pentru femeie nascuta in noiembrie 1953 varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 7 luni, stagiul complet de cotizare este de 29 de ani si 2 luni iar stagiul minim de cotizare este de 14 ani si 2 luni.

2. Poate solicita pensie pentru limita de varsta daca indeplineste cumulativ varsta standard de pensionare (59 de ani si 7 luni) si stagiul minim de cotizare (14 ani si 2 luni).

3. Mama dvs. are varsta de pensionare dar nu are stagiul minim de cotizare (ii lipsesc 2 luni).

4. - Cele 2 luni pot fi completate daca incheie un contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii si plateste contributia pentru 2 luni.
- Contributia minima este de 211 lei lunar (incepand de anul viitor poate fi mai mare).
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.

5. - Recomandarea mea este sa incheie mama un astfel de contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii pentru 2 luni dupa care poate solicita pensie pentru limita de varsta.
- Sa verifice cineva carnetul de munca sa vedeti sigur ce stagiu de cotizare are si apoi sa stiti pentru ce perioada incheiati contractul de asigurare.

6. - Contractul de asigurare sociala se incheie cu Casa de Pensii de care apartine cu domiciliul.
- Cererea si celelalte acte pentru pensie se depun la Casa de Pensii de care apartine cu domiciliul.
Ultima modificare: Marți, 25 Noiembrie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata oana irimia oana irimia Va rog frumos sa ma ajutati cu raspuns concret privind posibilitatea pensionarii anticipate pentu mama mea . Situatia ei este urmatoarea : nascuta in 1953 . ... (vezi toată discuția)
Ani cotizare pensie Melania_Balint Melania_Balint Buna seara! Mama mea are varsta de 62 ani si un stagiu de cotizare de 11 ani, 11 luni si 27 zile. Are dreptul sa primeasca pensie? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Ma pot pensiona? ella1954 ella1954 Am virsta de 58 ani si 4 luni, am lucrat 12 ani si as vrea sa stiu daca pot primi pensie. Va multumesc (vezi toată discuția)