avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbare hotarare incredintare copil - notarial
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbare hotarare incredintare copil - notarial

Buna seara,

In urma cu 7 ani am divortat. Impreuna cu fostul sot am un baietel, acum in varsta de 12ani. Baietelul meu are autism iar divortul a fost destul de urat. Pentru a reusi sa divortez cat mai repede, fara scandal, fara ancheta psihosociala, am fost de acord cu incredintarea catre tatal lui desi initial el fusese de acord ca el sa ramana cu mine. In fine, copilul a stat cu tatal aproximativ 9 luni, pana ce acesta si-a consumat furia si dezamagirea provocate de divort. Ulterior, am putut discuta omeneste, mi-a adus copilul iar de atunci acesta locuieste in fapt cu mine, mama sa. Toate hotararile legate de scoala, terapie (zilnica, acasa) sunt luate de mine, tatal spune ca stie ca locul celui mic este langa mine. Baiatul a facut progrese din ce in ce mai mari, este integrat, urmeaza o scoala privata dar pentru copii tipici, este vesel. tatal il vede atunci cand doreste, nu au fost probleme in acest sens. Cat a fost cu el, eu am platit pensie alimentara, de cand este la mien nu am cerut absolut nimic , tot ce am vrut a fost copilul si liniste ca el sa nu fie in niciun fel afectat sau sa vada disensiuni intre parintii lui.

acum iau in considerare stabilirea in statele unite. Am discutat cu tatal copilului pentru schimbarea intelegerii de custodie, pe cale amiabila, custodie comuna cu domiciliul la mine, cum de altfel stau lucrurile. Reactia lui a fost de ce vreau sa complic lucrurile, copilul este oricum la mine, nu mi l-ar lua niciodata. imi doream sa fac schimbarea de mult insa, presupun ca mi-a fost intotdeauna teama de reactia lui, de instanta, de chemarea copilului, traumatizare etc. In cele din urma, mi-a spus ca este de acord, anul viitor..Se poate face pe cale notariala, prin conventie de custodie? (de altfel si instanta a aprobat tot o conventie de custodie intcmita de avocat pentru a evita ancheta psihosociala si expunerea in orice fel a copilului). Daca fostul sot se razgandeste, ce optiuni am? ar fi de mentionat ca nu as putea oferi o adeverinta de venit pentru ultimele 6 luni. daca decid ca este mai bine pentru mine si copil sa emigram (serviciile oferite copiilor cu autism ,adolescentilor si celor care apoi devin maturi fara niciun fel de integrare sociale sunt motivul principal) ce pot face?

Multumesc frumos pentru integere si raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 12:54, 26 Noiembrie 2014
Daca veti cadea de acord cu privire la toate aspectele, puteti metge la un notariat si incheiati aceasta intelegere. Atentie ca va este necesar acordul tatalui daca vreti sa parasiti tara cu minorul. Nu este suficienta aceasta custodie comuna si domiciliul la dvs.
Nu o puteti rezolva la notar,insa o puteti face amiabil in instanta.
Cereti sa exercitati impreuna autoritatea parinteasca si locuinta copilului sa fie la dvs. Daca nu ii stabiliti acum domiciliul in strainatate, veti avea nevoie apoi de acordul tatalui pe care vi-l poate da la notar.
Sper sa nu irit pe nimeni cu raspunsul meu. Din cate stiu eu, notarul are atributii asupra legalizarii actelor prin care se desface casatoria de comun acord etc., insă nu cred că se poate schimba hotararea unei instante pe cale notariala cu atat mai mult cu cat exista dispozitii speciale pentru cazurile in care intervin schimbari privind modul de exercitare a autoritatii parintesti.

Legiuitorul nu a avut inteligenta normativa sa lase oamenii sa se inteleaga amiabil la notar.
A gandit sa mearga la mediator si la instanta.

E o chestiune cu taxele catre stat...
Nimic nu ii impiedica sa faca taxe inteligente si sa ii taxeze pe oameni inteligent daca gandeau...
Si fara sa ii streseze...de-a dreptul aiurea...

Legea poate fi libera atunci cand si mintea celui care o face este libera si nesupusa...

Pe scurt, legea nu da dreptul la ceea ce vreti.
Doar la instanta se poate ceea ce vreti.

Legiuitorul nu a gandit ca daca lasa notarul sa decida o data o poate face si de doua ori...

In Romania marea criza de mai bine de 25 de ani este de legiuitori...in primul rand...
Puteti incheia un acord de mediere, in cazul in care sunteti de acord ambii parinti asupra tuturor aspectelor. Ulterior intelegerii, acordul va fi validat de instanta, in camera de consiliu. Astfel, procedura este mult simplificata, iar durata de timp , redusa.

Alte discuții în legătură

Iesire din tara minor cu parinti divortati ciel_bleu ciel_bleu Buna ziua, Desi am citit pe forum celelalte postari referitoare la subiect, nu imi este clara situatia, deoarce nu reusesc sa inteleg decizia de divort a ... (vezi toată discuția)
Copil minor. Nita Lacramioara Nita Lacramioara Am un baietel de 14 ani, pe care l-am crescut singura, iar fostul sot acuma vrea copilul. Copilul vrea si el la taicasu pt ca este mai liber, si invaluit cu ... (vezi toată discuția)
Divort cu copil minor LidiaSav LidiaSav Divort de comun acord cu soțul, mergem la notar. Eu vreau sa plec din țară cu tot cu copil dupa pronunțarea divorțului. Pot face asta, chiar daca ... (vezi toată discuția)