avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... PFA - contabilitate in timp real, plăți impozite și ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

PFA - contabilitate in timp real, plăți impozite și CASS

Bună dimineața, vă rog să mă ajutați cu răspunsuri la următoarele:

Un PFA care lucrează în contabilitate în timp real:
- dacă face o declaratie pe venit mai mare decât se constata că a realizat la sfârșitul anului, primește banii înapoi din impozitul deja plătit? Dar contribuțiile CASS?
- dacă depășește valoarea declarată a venitului, ce impozit plătește pentru anul respectiv? Anul următor se majorează automat veniturile ce trebuie declarare? Se știe că valorile realizate pot fi cu mult diferite de la an la an, în ultima vreme.

Cu mulțumiri
Ultima modificare: Miercuri, 26 Noiembrie 2014
im82, utilizator
Cel mai recent răspuns: PFA SANDU ADRIANA , Consultant managementul calitatii 07:17, 27 Noiembrie 2014
Banuiesc ca va referiti la contabilitatea in partida simpla, sistem real.
Daca veniturile estimate si cele efectiv realizate difera la sfarsitul anului, nu este nici o tragedie. Cred ca asta se cam intampla la toate PFA-urile care au contabilitatea in sistem real. In anul urmator se face regularizarea si veti primi decizia de la finante cu sumele ce trebuie platite in plus sau cu sumele pe care le veti primi inapoi. Cotele de impozit sunt urmatoarele 16%-finante, 5,5% sanatate, 253 lei/luna - pensii. Pentru venitul estimat, platiti aceste cote aplicate la ceea ce ati declarat in D220 la inceputul anului, indiferent daca venitul efectiv realizat este mai mare decat cel estimat. La regularizare veti plati diferenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul contributie sanatate si impozit venit @marina @marina care este baza de calcul pentru impozitul pe venit si pentru contributia de sanatate la un PFA in sistem real? multumesc (vezi toată discuția)
Pfa neplatitor de tva androceul1948 androceul1948 Buna ziua, PFA ,am contract de colaborare,ce declaratie depun la fisc,si ce impozite platesc ca angajat.Impozitul pe venit ,sanatate ,somaj sunt retinute la ... (vezi toată discuția)
Sistem real pentru pfa de a vinde legume fructe la piata debves debves Buna ziua!Mi-am facut pfa pentru a vinde legume fructe in piata.Mai trebuie depuse actele la finante pentru a determina sistemul de impozitare ,plati etc.Am ... (vezi toată discuția)