avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna

Buna seara! Am si eu o intrebare legata de concediul
de odihna. Am de luat 5 zile de concediu programate
deja, 4 dintre ele sunt consecutive iar una separat. Astazi
am aflat ca nu-mi sunt aprobate fiind obligat sa-mi iau
numai incepand cu data de 22.12.2014 si mai les ca
trebuie sa fie absolut TOATE consecutive fara fractionari!!!
intrebarea este: mi se incalca vreun drept la acest concediu
si ce pot face in acest caz?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cabinet Expert Contabil , Contabil 20:29, 26 Noiembrie 2014
Nu scrie nicaieri ca nu se pot lua fractionat.

Codul Muncii prevede la art.148 (5) :In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Angajatorul nu poate ingradi sau refuza dreptul angajatului la efectuarea concediului de odihna. Acesta se acorda pana la sfarsitul anului calendaristic, proportional cu numarul zilelor efectiv lucrate.

Consider ca angajatorul poate refuza acordarea concediului de odihna intr-o anumita perioada de timp, daca aceasta se suprapune cu concediul deja aprobat, al altui angajat, care ar fi trebuit sa tina locul salariatului ce face ulterior cererea. Acest refuz, insa, nu poate conduce la ideea ca angajatorul are dreptul sa refuze in mod absolut acordarea concediului, ci doar sa il programeze intr-o alta perioada de timp, in functie si de celelalte concedii deja aprobate.
In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt
.Programarea individuala a concediului de odihna se face cu cel putin 60 de zile inainte de efectuarea acestuia.
Daca concediul dumneavoastra a fost programat in termenul legal si mai aveti doar 5 zile de concediu de efectuat pentru anul in curs, nu ar fi motive legale pentru a fi obligat sa-l luati in alta perioada.
Totusi va sfatuiesc sa incercati sa rezolvati pe cale amiabila aceasta problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitatea celor 10 zile de concediu de odihna nataliaptw nataliaptw Buna ziua, Va rog sa ma ajutati sa inteleg daca, in cazul planificarii fractionate a concediilor de odihna, angajatul este obligat sa isi ia 10 zile de ... (vezi toată discuția)
Programare concediilor de odihna pt. anul 2012 mogadaniel2000 mogadaniel2000 Buna ziua ! Lucrez intr-o firma si administratorul firmei ne-a comunica ca trebuie sa ne facem programarea concediilor de odihna pentru anul 2012, insemnand ... (vezi toată discuția)
Concediul edwe69 edwe69 de 1 an lucrez la un service,am o vechime de 12 ani in campul muncii iar acum a venit perioada concediilor. patronul spune ca ne da 7 zile lucratoare este ... (vezi toată discuția)