avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Scutire impozit pe cladire si calitate de proprietar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Scutire impozit pe cladire si calitate de proprietar si/sau mostenitor

Subiect: Scutire impozit pe cladire si calitate de proprietar si/sau mostenitor

Sunt persoana cu handicap grad doi. Sunt unicul fiu al tatalui meu. In 1999 am cumparat eu si tatal meu un apartament in cote 1/2 fiecare.Banii proveneau din vanzarea unei case mostenite de mine pe linia mamei de la bunici si pentru care tata renuntase la mostenire bani care pot dovedi ca au fost platiti de mine. Tatal meu a decedat in mai 2004. Intre 2004 si 2007, conform legii fiscale de atunci am fost scutit de impozit atat pentru cota mea de 1/2 a locuintei cat si pentru restul de 1/2 care apartinuse tatalui meu ,decedat.Odata cu noua lege fiscala incepand cu 1 ian 2008 mi se cere mie sa platesc pentru cota tatalui meu impozitul, pe cealalta cota de 1/2 din locuinta fiind scutit.
Intrebarea mea este:
1) Daca in temeiul art 919 ,(3)cc am calitatea de proprietar si pentru cota de 1/2 a tatalui meu in fata organelor fiscale astfel incat sa fiu scutit cf legii pentru handicap si pe partea lui? (Casa nu este inscrisa in cartea funciara si de la decesul tatalui eu o administrez, folosesc,locuiesc etc)
2) Daca as putea schimba actul de vanzare/cumparare al casei = apartament in sensul de a fi numai eu proprietar inca de la cumparare incercand sa invoc posibile cerinte cf art 1205, (1) cc, ;art 1205,(1)cc; art 1207 cc precum si art 1313 cc
?????
3) Este corect ceea ce presupun?:O

Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cu Stima!
Cel mai recent răspuns: vpatrana , utilizator 03:40, 29 Ianuarie 2018
Dezbateti succesiunea dupa tata si veti fi scutit de plata impozitului pt toata casa.
Nu puteti schimba actele astfel incat tatal sa nu fi fost proprietar.
Multumesc pentru raspuns. Acestea le stiam deja. Dar suma pentru dezbatere succesiune nu o pot acoperi de 10 ani incoace. In conditiile date, actuale, prezentate, sunt scutit de impozit?
(am somatie cu titlu executoriu)
Nefiind dezbatuta succesiunea,dvs detineti calittaea de proprietar strict pentru 1/2 cladire pentru care sunteti scutit de plata taxe
Pentru restul care a apartinut tatalui dvs,urmeaza sa achitati taxele si impozitele aferente,pana la momentul in care veti dezbate mostenirea si veti deveni unic proprietar
Multumesc pentru lamurire.
Dar pot fi obligat in prezent la plata pentru impozitul aferent tatalui meu decedat, daca nu am calitatea de mostenitor?
Buna ziua!
Analizez ca voi fi chiar obligat prin poprire la plata impozitului datorat pentru cota de 1/2 a tatalui decedat.
Mai am o singura intrebare: ce costuri as avea in instanta pentru deschidere si dezbatere succesiune si ce pot minimiza si in ce conditii?
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Taxe si impozite mzmz mzmz La inceputul anilor '60, casatorita fiind, mama mea a dobandit o locuinta de serviciu pe care, ulterior, conform inlesnirilor legislative din anii '90, a ... (vezi toată discuția)
Impozitul pe cladire mirela_blue mirela_blue buna ziua, am si eu o nelamurire privind impozitul pe cladiri. tatal meu a decedat in 2011.anul acesta am deschis succesiunea si in urma acesteia eu si ... (vezi toată discuția)
Succesiune MirelaAnykha MirelaAnykha Va rog cu un sfat pentru urmatoarea situatie: Tatal meu a murit in noiembrie 2012, iar mostenitori sunt sotia (mama mea) si fiica (eu, majora). Proprietatile ... (vezi toată discuția)