Subiect: Scutire impozit pe cladire si calitate de proprietar si/sau mostenitor
Sunt persoana cu handicap grad doi. Sunt unicul fiu al tatalui meu. In 1999 am cumparat eu si tatal meu un apartament in cote 1/2 fiecare.Banii proveneau din vanzarea unei case mostenite de mine pe linia mamei de la bunici si pentru care tata renuntase la mostenire bani care pot dovedi ca au fost platiti de mine. Tatal meu a decedat in mai 2004. Intre 2004 si 2007, conform legii fiscale de atunci am fost scutit de impozit atat pentru cota mea de 1/2 a locuintei cat si pentru restul de 1/2 care apartinuse tatalui meu ,decedat.Odata cu noua lege fiscala incepand cu 1 ian 2008 mi se cere mie sa platesc pentru cota tatalui meu impozitul, pe cealalta cota de 1/2 din locuinta fiind scutit.
Intrebarea mea este:
1) Daca in temeiul art 919 ,(3)cc am calitatea de proprietar si pentru cota de 1/2 a tatalui meu in fata organelor fiscale astfel incat sa fiu scutit cf legii pentru handicap si pe partea lui? (Casa nu este inscrisa in cartea funciara si de la decesul tatalui eu o administrez, folosesc,locuiesc etc)
2) Daca as putea schimba actul de vanzare/cumparare al casei = apartament in sensul de a fi numai eu proprietar inca de la cumparare incercand sa invoc posibile cerinte cf art 1205, (1) cc, ;art 1205,(1)cc; art 1207 cc precum si art 1313 cc
?????
3) Este corect ceea ce presupun?:O
Codul Fiscal 2017 actualizat:
ART. 456 - Scutiri:
t) clădirea folosită ca domiciliu aflată în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanţilor legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat şi ai minorilor încadraţi în gradul I de invaliditate;
( - similar , teren...)
? - Nu intru la <Coproprietate> ?
Caci eu asa inteleg.
Inca o data mii de scuze pentru insistenta!
Promit ca este ultima intrebare!
Taxe si impozite
mzmz
La inceputul anilor '60, casatorita fiind, mama mea a dobandit o locuinta de serviciu pe care, ulterior, conform inlesnirilor legislative din anii '90, a ... (vezi toată discuția)
Succesiune
MirelaAnykha
Va rog cu un sfat pentru urmatoarea situatie:
Tatal meu a murit in noiembrie 2012, iar mostenitori sunt sotia (mama mea) si fiica (eu, majora). Proprietatile ... (vezi toată discuția)