avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Scutire impozit pe cladire si calitate de proprietar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Scutire impozit pe cladire si calitate de proprietar si/sau mostenitor

Subiect: Scutire impozit pe cladire si calitate de proprietar si/sau mostenitor

Sunt persoana cu handicap grad doi. Sunt unicul fiu al tatalui meu. In 1999 am cumparat eu si tatal meu un apartament in cote 1/2 fiecare.Banii proveneau din vanzarea unei case mostenite de mine pe linia mamei de la bunici si pentru care tata renuntase la mostenire bani care pot dovedi ca au fost platiti de mine. Tatal meu a decedat in mai 2004. Intre 2004 si 2007, conform legii fiscale de atunci am fost scutit de impozit atat pentru cota mea de 1/2 a locuintei cat si pentru restul de 1/2 care apartinuse tatalui meu ,decedat.Odata cu noua lege fiscala incepand cu 1 ian 2008 mi se cere mie sa platesc pentru cota tatalui meu impozitul, pe cealalta cota de 1/2 din locuinta fiind scutit.
Intrebarea mea este:
1) Daca in temeiul art 919 ,(3)cc am calitatea de proprietar si pentru cota de 1/2 a tatalui meu in fata organelor fiscale astfel incat sa fiu scutit cf legii pentru handicap si pe partea lui? (Casa nu este inscrisa in cartea funciara si de la decesul tatalui eu o administrez, folosesc,locuiesc etc)
2) Daca as putea schimba actul de vanzare/cumparare al casei = apartament in sensul de a fi numai eu proprietar inca de la cumparare incercand sa invoc posibile cerinte cf art 1205, (1) cc, ;art 1205,(1)cc; art 1207 cc precum si art 1313 cc
?????
3) Este corect ceea ce presupun?:O

Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cu Stima!
Cel mai recent răspuns: vpatrana , utilizator 03:40, 29 Ianuarie 2018
Nu in instanta dezbateti succesiunea, ci la notar. Veti afla de la acesta cat va costa, functie de valoare bunurilor mostenite.
Veti plati si 1% impozit pe mostenire ca nu ati dezbatut-o la timp.
Din fericire, conform Ordinului Ministrului Justitiei nr. 46/2011 sunt scutit in proportie de 100% de taxe notariale...
Multumesc, inca o data...
Permiteti va rog sa analizez si eu:
pe de o parte legea fiscala din 2006 prevedea scutire doar pentru sotul/sotia supravietuitor/oare (afini). Dar imobilul meu este cumparat in cote de 1/2 intre mine si tatal meu decedat, fara a se face o "clarificare" asupra a ce parte/portiune detin eu si ce detine tatal meu. Cred ca se poate asimila cu devalmasie, similar caz sot/sotie (de minorem ad maiorem - de la mic la mare - principiu de drept).
Pe de alta parte , daca analizam in Codul Civil, dupa cum am spicuit , respectiv:
Daca tinem cont de :

[CAPITOLUL I, Dispoziţii generale, SECŢIUNEA 1, Conţinutul, întinderea şi stingerea dreptului de proprietate privată, Art. 555 (Cod Civil), Conţinutul dreptului de proprietate privată
(1) Proprietatea privată este dreptul titularului de a poseda, folosi şi dispune de un bun în mod exclusiv, absolut şi perpetuu, în limitele stabilite de lege.
(2) În condiţiile legii, dreptul de proprietate privată este susceptibil de modalităţi şi dezmembrăminte, după caz.];
- daca mai tinem cont de :
[ CAPITOLUL IV, Proprietatea comună, SECŢIUNEA a 4-a, Proprietatea comună în devălmăşie, Art. 667 (Cod Civil), Proprietatea comună în devălmăşie
Există proprietate în devălmăşie atunci când, prin efectul legii sau în temeiul unui act juridic, dreptul de proprietate aparţine concomitent mai multor persoane fără ca vreuna dintre acestea să fie titularul unei cote-părţi determinate din dreptul de proprietate asupra bunului sau bunurilor comune.];
- daca avem in vedere si :
[CAPITOLUL I, Dispoziţii generale, Art. 917 , (Cod Civil), Exercitarea posesiei,
(1) Posesorul poate exercita prerogativele dreptului de proprietate asupra bunului fie în mod nemijlocit, prin putere proprie, fie prin intermediul unei alte persoane.
(2) Persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu şi persoanele juridice exercită posesia prin reprezentantul lor legal.];
- respectiv de :
[CAPITOLUL I, Dispoziţii generale, Art. 919 , (Cod Civil), Prezumţia de posesie şi prezumţia de proprietate,
(1) Până la proba contrară, acela care stăpâneşte bunul este prezumat posesor.
(2) Detenţia precară, odată dovedită, este prezumată că se menţine până la proba intervertirii sale.
(3) Până la proba contrară, posesorul este considerat proprietar, cu excepţia imobilelor înscrise în cartea funciară.] (imobilul nu este inscris in cartea funciara !);
---------------------------------------------------------------------------------------------------

In plus, exista Hotarari de consiliu Local care scutesc persoanele cu venituri sub... de la plata impozitului pe cladire si teren... (stiau ca nu am bani)


Am dreptate sa solicit respingerea platii impozitului?!


Va marturisesc ca nu stiu daca ceea ce am analizat este corect ca si demonstratie juridica argumentativa in stilul "QED"...


V-as ramane profund indatorat daca m-ati putea lumina in aceste aspecte prezentate de catre mine!

Cu mii de multumiri!




Ultima modificare: Luni, 9 Octombrie 2017
vpatrana, utilizator
Onotariul notarial e una, impozitul de 1% pe valoarea masei succesorale este altceva. Pe acesta il datorati statului, conform Codului Fiscal, pentru ca succesiunea nu a fost dezbatuta in termen de 2 ani de la deces.
Art.111 alin 3 din Codul Fiscal prevede ca " Pentru transmisiunea dreptului de proprietate și a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moștenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută și finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moștenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale."
Cat despe onorariul notarial, Ordinul nr.46/2011, precizeaza ca "se pot" acorda reduceri. Nu ca e si obligatoriu.
Ultima modificare: Marți, 10 Octombrie 2017
raluk0207, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cat timp au fost stabilite cotele de 1/2, sunteti coproprietari pe cote-parti, nu in devalmasie.
Devalmasia este o forma de proprietate existenta numai intre soti.
Prin "fara a se face o "clarificare" asupra a ce parte/portiune detin eu si ce detine tatal meu" dvs va referiti ca nu a operat in partaj intre dvs si tata, prin care sa se stabileasca fizic care e partea concreta a fiecaruia din imobil. Dar asta nu inseamna ca sunteti in devalmasie.
Chiar dvs ati citat ca "există proprietate în devălmăşie atunci când, prin efectul legii sau în temeiul unui act juridic, dreptul de proprietate aparţine concomitent mai multor persoane fără ca vreuna dintre acestea să fie titularul unei cote-părţi determinate din dreptul de proprietate asupra bunului sau bunurilor comun"

In rest, ce ati citat dvs pe acolo se aplica persoanelor care nu detin acte de proprietate. Ceea ce nu e cazul dvs. Pentru ca aveti un contract de vanzare cumparare. Iar daca dezbateti succesiunea dupa tatal dvs, o sa aveti si certificat de mostenitor. Ambele fiind acte de proprietate.
Dvs aveti de achitat acel impozit si pentru cota tatalui dvs, in calitate de succesibil si pentru ca ati acceptat tacit succesiunea prin acte de folosinta, conservare si administrare a intregului bun.

Alte discuții în legătură

Taxe si impozite mzmz mzmz La inceputul anilor '60, casatorita fiind, mama mea a dobandit o locuinta de serviciu pe care, ulterior, conform inlesnirilor legislative din anii '90, a ... (vezi toată discuția)
Impozitul pe cladire mirela_blue mirela_blue buna ziua, am si eu o nelamurire privind impozitul pe cladiri. tatal meu a decedat in 2011.anul acesta am deschis succesiunea si in urma acesteia eu si ... (vezi toată discuția)
Succesiune MirelaAnykha MirelaAnykha Va rog cu un sfat pentru urmatoarea situatie: Tatal meu a murit in noiembrie 2012, iar mostenitori sunt sotia (mama mea) si fiica (eu, majora). Proprietatile ... (vezi toată discuția)