avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Va rog cu un sfat pentru urmatoarea situatie:
Tatal meu a murit in noiembrie 2012, iar mostenitori sunt sotia (mama mea) si fiica (eu, majora). Proprietatile ramase sunt: un apartament (pe actul de proprietate sunt trecuti ambii soti, tatal si mama mea), un garaj si o masina. Cum trebuie mai bine procedat pentru dezbaterea mostenirii: sa renunt la dreptul meu de mostenire in favoarea mamei sau sa divizam mostenirea intre noi doua? Mi s-a comunicat ca daca optez pentru cedarea dreptului de proprietate in favoarea mamei, vor trebui chemati la dezbatere toti fratii tatei (nu stiu motivul, poate imi explicati dvs.). Pentru apartament, daca mama este deja proprietara pe 1/2, va trebui sa mai plateasca taxele succesorale pentru partea ei de "mostenire"? Iar pentru garaj si masina (tatal decedat este singurul proprietar), cum se procedeaza? Daca vrem sa vindem imediat casa si garajul, aceasta inseamna ca va trebui sa platim cei 3% impozit? Vom plati 3% impozit aplicat la 50% sau 100% pe apartament si 100% pe garaj? De mentionat ca mama mea detine grad de handicap si este scutita de la plata impozitului pentru 1/2 din apartament.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: MirelaAnykha , utilizator 21:47, 24 Februarie 2013
Trebuie sa dezbateti succesiunea dupa tatal dvs. Va veti prezenta la notarul de pe raza judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu cu certificatul de deces, certificatul de casatorie al mamei dvs, certificatul de nastere al dvs, actele de proprietate la bunurile pe care le ati mentionat, certificate fiscale pe aceste bunuri pt plata impozitelor, 2 martori care l au cunoscut pe defunct, cartile deidentitate ale dvs si a mamei dvs.
Nu puteti renunta caci atunci mama dvs vine in concurs cu fratii tatalui , cea de a doua clasa de mostenitori legali, Sotul supravietuitor intra la mostenire in concurs cu clasele 1-4 de mostenitori, dvs fiind clasa 1 de mostenitori, adica descendentii. Daca renuntati dvs , vin mostenitorii din clasa a doua adica fratii defunctului dvs Tata.
Dezbateti amandoua succesiunea, mama dvs va avea cota de 1/4 iar dvs 3/4 din mostenire.
Dupa ce vi se elibereaza certificat de mostenitor , daca nu aveti cadastru si intabulare trebuie sa faceti acest lucru pt apartament si garaj, daca garajul nu este dezmembrat de apartament, ca sa l vindeti trebuie dezmembrat de apartament pentru a l vinde. Daca doriti sa vndeti impreuna si Casa si garajul nu trebuie dezmembrare dar trebuie cadastru si intabulare . Cand vindeti veti plati impozit pe tranzactie , a nu se confunda cu impozitul pe cladiri care este alt lucru. Veti plati pt tot.
Multumesc pentru clarificare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama singura mostenitoare a unui apartament oltenashu oltenashu buna seara am sa intru direct in subiect: mama este mostenitoarea unui apartament in urma decesului tatalui meu si implicit sotul nu sa facut nimic de la ... (vezi toată discuția)
Mostenire stefan70 stefan70 Buna ziua.Tatal meu a murit acum 4 ani, iar acum trebuie sa dezbatem mostenirea, adica un apartament si bunurile. Mentionez ca santem 2(doi) frati si mama ... (vezi toată discuția)
Dezaterea mostenirii alexandrastefana alexandrastefana Buna ziua. Tatal meu a decedat in 2006. Suntem 2 frati(majori),si mama. Avem un apartament cu 3 camere. Succesiunea nu a fost facuta. Mama si fratele meu,imi ... (vezi toată discuția)