avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mama singura mostenitoare a unui apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mama singura mostenitoare a unui apartament

buna seara am sa intru direct in subiect:
mama este mostenitoarea unui apartament in urma decesului tatalui meu si implicit sotul nu sa facut nimic de la moartea tatalui meu pana acum,tatal a decedat acum 1an si 5luni
mama vrea sa vanda dar de toate actele si tot ce trebuie sa intreprinda a vinde apartamentul sa ma ocup eu fiul ,ce trebuie sa facem referitor la o procura ceva sau... si cam care ar fi drumul ce trebuie urmat ...va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:46, 29 Martie 2011
Trebuie sa dezbateti succesiunea dupa tatal dvs. Mama nu are in proprietate tot apartamentul. Si dvs. sunteti mostenitor. Daca la dezbaterea mostenirii veti renunta la partea dvs. atunci mama va deveni unic mostenitor si va putea vinde. Apoi va poate imputernici pe dvs.sa va ocupati.
Buna seara !
Daca imobilul a avut statut de bun comun al sotilor (achizitionat in timpul casatoriei) , la mostenire (1/2 din apartament in speta) va veni sotia supravietuitoare si dvs.(fiul) . Va trebui sa faceti mostenirea de pe urma tatalui dvs. , apoi sa faceti cadastru si intabulare drept proprietate ( daca nu aveti facute) , dupa care puteti dispune in orice mod de respectivul imobil.
Ca sa se poata vinde acel apartament, in primul rand trebuie sa va prezentati la un notar public si sa dezbateti succesiunea dupa tatal dumneavoastra. Daca apartamentul a fost cumparat de parintii dvs. in timpul casatoriei lor, jumatate apartine mamei dvs. iar cealalta jumatate intra la masa succesorala, din care mamei dvs. ii revine o cota de 1/4, iar dvs. o cota de 3/4 (daca mai aveti si alti frati, cu totii aveti dreptul la 3/4 din masa succesorala). Dupa ce veti intra in posesia certificatului de mostenitor, indepliniti celelalte formalitati in vederea vanzarii (cadastru, intabulare), iar daca mama nu se poate prezenta, va poate mandata printr-o procura data in fata notarului public.
Tin sa va multumesc pentru sfaturi ,dar mai am o problema:
Mama a renuntat la dreptul ei de mostenire ,la notar in favoarea mea,acum eu vreau sa nu fiu implicat in vanzarea apartamentului,adica singura care sa vanda si sa decida sa fie mama,precizez ca sunt singurul copil,eu decat sa ma ocup de perfectarea actelor
asta inseamna ca aveti fiecare cate 1/2 din ap, asa ca nu prea aveti cum sa nu fiti implicat.
(al doilea mesaj e diferit total fata de primul, ar trebui sa expuneti complet si corect situatia pt a gasi solutii care sa va rezolve problema)

Alte discuții în legătură

Bună ziua! părinții meu au divorțat și nu au făcut partajul ... ALidia23 ALidia23 Bună ziua! Părinții meu au divorțat și nu au făcut partajul deoarece tatăl meu la un an după divorț a decedat. Bunurile ii rămân toate mamei s.au ... (vezi toată discuția)
Succesiune MirelaAnykha MirelaAnykha Va rog cu un sfat pentru urmatoarea situatie: Tatal meu a murit in noiembrie 2012, iar mostenitori sunt sotia (mama mea) si fiica (eu, majora). Proprietatile ... (vezi toată discuția)
Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit ... ghe_o ghe_o Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit care la rândul lui are și el un copil. Dacă la succesiune copilul defunctului cedează ... (vezi toată discuția)