avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Conditii perimare executare
Discuție deschisă în Executare silită

Conditii perimare executare

Buna ziua
Contestatia la executare fara suspendare depusa de debitor intrerupe termenul de perimare de 6 luni a executarii?
In CPC se precizeaza ca termenul de 6 luni se calculeaza de la data indeplinirii oricarui act de executare. Acest termen se calculeaza de la data procesului verbal de desfasurare a licitatiei sau de ex. de la ultima cerere a creditorului de vanzare prin licitatie? Multumesc
Cel mai recent răspuns: cristi111us , utilizator 22:23, 28 Noiembrie 2014
Frumoasa intrebare ati lansat, va felicit sincer.
Deoarece perimarea este o sanctiune care intervine ca urmare a lipsei de interes a creditorului / executorului in continuarea executarii (recuperarii creantei) , consider ca simpla introducere de catre debitor a contestatiei nu intrerupe termenul de perimare ... insa intampinarea creditorului pe aceasta tema, DA.
Faceti va rog o analogie a perimarii cu prescriptia. Amandoua sunt sanctiuni ale lipsei de staruinta, cu precizarea ca efectele perimarii pot fi inlaturate, pe cand ale prescriptiei nu.
Termenul de 6 luni se calculeaza de la data procesului verbal de desfasurare a licitatiei .
Intr-adevar, generos subiect
.
Conform art. 389 din Vechiul CPC
Daca creditorul a lasat sa treaca 6 luni de la data indeplinirii oricarui act de executare, fara sa fi urmat alte acte de urmarire, executarea se perima de drept si orice parte interesata poate cere desfiintarea ei. [...]

Spre deosebire de reglementarea anterioara, noua reglementare oferita de art. 696, alin. 1 din Noul CPC
În cazul în care creditorul, din culpa sa, a lăsat să treacă 6 luni fără să îndeplinească un act sau demers necesar executării silite, ce i-a fost solicitat, în scris, de către executorul judecătoresc, executarea se perimă de drept.
este mult mai clara.

Este important sa ne spuneti exact pe ce cod va situati. Deosebirea este flagranta. Daca executorul nu are obligatia de a va solicita in scris indeplinirea unui act sau demers necesar executarii silite, pe vechiul cod nu exista o astfel de obligatie.

De asemenea, pe noul cod e mult mai clar ca indeplinirea oricarui demers (nu se limiteaza la un act formal (procedural) de executare) poate constitui atat moment de inceput al termenului de perimare, cat si moment de intrerupere a acestui termen. In acest sens, orice simpla cerere a creditorului adresata executorului si apta sa tradeze iesirea sa din pasivitate va fi un etalon raportat la care se va stabili momentul de la care curge perimarea.

Astfel, in exemplul dat de dvs., daca procesul verbal de desfasurare a licitatiei reprezinta un act formal de executare silita, cererea creditorului de vanzare prin licitatie reprezinta un act sau demers necesar executarii silite. Ambele acte, in egala masura, pot reprezenta momentul de la care se calculeaza termenul de perimare, important este, insa, cel care poarta data cea mai actuala.

In fine, in opinia mea, cele doua institutii, perimarea (executarii) si prescriptia (executarii / dreptului material la actiune) nu pot fi privite in analogie. Efectele perimarii pot fi inlaturate, in principiu, daca nu a intervenit prescriptia executarii silite si, nu pot fi inlaturate chiar deloc, daca a intervenit insasi prescriptia dreptului material la actiune (invocata si constatata in termen). De asemenea, efectele prescriptiei executarii silite pot fi inlaturate in masura in care nu a intervenit prescriptia dreptului material la actiune.
Stimate domnule avocat Cojocar,
Ma bucur ca subiectul postarii este pe placul dvs, chiar daca intre opiniile noastre exista mici divergente.
Cu permisiunea dvs si a moderatorilor as dori sa le "transam".
Astfel :

1. "Astfel, in exemplul dat de dvs., daca procesul verbal de desfasurare a licitatiei reprezinta un act formal de executare silita, cererea creditorului de vanzare prin licitatie reprezinta un act sau demers necesar executarii silite. Ambele acte, in egala masura, pot reprezenta momentul de la care se calculeaza termenul de perimare, important este, insa, cel care poarta data cea mai actuala."
Iar intrebarea lui greensea era : "Acest termen se calculeaza de la data procesului verbal de desfasurare a licitatiei sau de ex. de la ultima cerere a creditorului de vanzare prin licitatie?"
Este evident ca ultima cerere a creditorului pt organizarea licitatiei precede procesul verbal de desfasurare a licitatiei ... fapt care m-a determinat sa ofer raspunsul "Termenul de 6 luni se calculeaza de la data procesului verbal de desfasurare a licitatiei" din postarea mea anterioara.
In lipsa respectivei cereri si datorita volumului mare de lucru al executorilor consider ca respectivul executor ar fi uitat sa organizeze licitatia aferenta acestui dosar.

2. “De asemenea, efectele prescriptiei executarii silite pot fi inlaturate in masura in care nu a intervenit prescriptia dreptului material la actiune.”
Presupunem termenul general de prescriptie de 3 ani.
In masura in care insasi executarea silita s-a prescris (adica executorul nu a efectuat nici un act de executare in ultimii 3 ani), implicit s-a prescris si dreptul material la actiune (dreptul de a cere executarea silita) a actiunii principale - a carei neindeplinire a dus la executarea silita.

Ce parere aveti ?

Multumesc.
Va salut, domnule Mihai Cosmin, si va raspund cu multa placere:

1. Nu vad de ce este atat de "evident ca ultima cerere a creditorului pt organizarea licitatiei precede procesul verbal de desfasurare a licitatiei". Ce ar impiedica pe creditor ca, dupa organizarea unei licitatii finalizate fara vanzarea bunului dar incheiata printr-un proces-verbal obligatoriu, dupa "n" licitatii nereusite, sa arate staruinta in intentia sa de a vinde bunul si sa depuna o noua cerere de vanzare prin licitatie ? Nimic, in opinia mea. Deci o astfel de cerere poate fi ulterioara procesului verbal de licitatie.

2.Sunt de acord cu dvs., in cazul exemplului dat. Concluzia dvs. (cu exceptia cuvantului "implicit") este corecta daca plecati de la ipoteza dreptului general de prescriptie a dreptului material la actiune de 3 ani. Totusi, stiti foarte bine ca sunt anumite drepturi reale imprescriptibile, de exemplu. In aceste cazuri, chiar daca a intervenit prescriptia executarii silite (10 ani - v. art. 705, alin. 1 NCPC) nu inseamna "implicit" ca s-a prescris si dreptul material la actiune. Ipoteza este statuata in cuprinsul art. 706, alin. 2, teza ultima

În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, dacă dreptul de a obţine obligarea pârâtului este imprescriptibil sau, după caz, nu s-a prescris, creditorul poate obţine un nou titlu executoriu, pe calea unui nou proces, fără a i se putea opune excepţia autorităţii de lucru judecat.

O seara frumoasa !
Stimate domnule avocat,
Va multumesc frumos (si sincer) pentru timpul acordat "transarii" divergentelor de opinie.
Fata de cele 2 exemple oferite de dvs nimic de obiectat, aveti perfecta dreptate.
Ma bucur sa intalnesc si cunoscatori care fara sa se invaluie intr-o aura gen "vezi Doamne cine mi-s eu" au rabdarea sa explice in detaliu anumite spete.
Fata de acest gen de oameni, Tot Respectul !
Multumiri inca o data.
Cu deosebit respect,
Cosmin

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in constatare ? Gabriela PĂDURARIU Gabriela PĂDURARIU Avem o executare silita inceputa in anul 2003 - titlul este obtinut in april.2002, investirea cu formula ex.in ian.2003 - . Dupa luptele seculare ale ... (vezi toată discuția)
Obtinere certificat de grefa in vederea stoparii executarii silite ancut75 ancut75 Constată perimată executarea silită derulată de Societatea Civilă Profesională de Executori Judecătoreşti. Anulează actele de executare întocmite ... (vezi toată discuția)
Explicatie conditii perimare wiki38 wiki38 In urma sentintei definite din 03.03.3008,o persoana fizica a fost obligata sa restitue creditorului(o societate comerciala) o suma de bani in cuantum de ... (vezi toată discuția)