avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj, fost angajat.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj, fost angajat.

Buna ziua,
Ma numesc Ciprian si am si eu o nelamurire. Sotia mea, 27 ani, a lucrat pana mai acum 1 luna de zile la un magazin alimentar, cu, carte de munca, pe o perioada de 3 ani. Din cauza unor probleme de sanatate nu a mai putut face fata programului si am luat decizia de a demisiona. Tin sa precizez ca nu a beneficiat niciodata de ajutorul de somaj. Pe cartea de munca avand o vechime de vre-o 5 ani.
Intrebarea mea este, ar putea beneficia de ajutor de somaj, in functie de situatia mai sus mentionata (vechimea in munca)?
Cel mai recent răspuns: Ciprian_T , utilizator 16:30, 27 Noiembrie 2014
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa ii inceteze contractul individual de munca (CIM) din motive neimputabile salariatului;
- in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aiba 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.

2. Cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj nu trebie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.

3. Demisia este o incetare a CIM imputabila salariatului care a solicitat-o.

4. Poate sa incheie un alt CIM pe perioada determinata de o luna de zile iar la incetarea de drept a CIM, la data expirarii sale (conf. art.56(1), lit.i) din Codul muncii) poate beneficia de indemnizatie de somaj.
Va multumesc foarte mult domnule Tudor Valeriu pentru raspunsul prompt, acum sunt lamurit. Aveam o nelamurire la subpunctul 2 de la punctul 1, din raspunsul dumneavoastra, dar acum este clar.
Am fi incheiat un alt CIM, nu doar pentru o luna, asta fiind si motivul pentru care am intrebat despre somaj pentru ca nu gasim alt loc de munca.
Multumesc frumos!
O zi buna va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa demisie Mihalciuc Mihalciuc Buna ziua! Va rog sa ma informati daca la data de 20 noiembrie 2013 mi-am dat demisia de buna voie de la o companie unde am lucrat consecutiv 4 ani de zile ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatia de somaj? Alex_Mari Alex_Mari Vreau sa stiu si eu daca pot benificia de ajutorul de somaj, avand in vedere ca la ultimul loc de munca am lucrat 2 luni iar la precendentul (care a fost si ... (vezi toată discuția)
Conditii pentru a putea beneficia de indemnizatie de somaj Ianuaria Ianuaria Buna ziua, Am lucrat la o firma din 26.01.2012 pana la 31.07.2014,cand am incetat activitatea conform art. 55 lit. b din CM. Mentionez ca am fost angajata ... (vezi toată discuția)