Pot sa beneficiez de zile libere pentru control medical in vederea supravegherii sarcinii in conditiile in care dovedesc acest fapt prin adeverinta medicala de la clinica respectiva unde am facut controlul? In mod normal angajatorul are obligatia de a acorda salariatelor gravide maximum 16 ore lunare libere pentru efectuarea consultatiilor prenatale, fara diminuarea veniturilor salariale, in cazul in care acestea nu se pot efectua in afara programului de lucru al gravidei.
Lucrez 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, iar contractul este incheiat pe perioada nedeterminata, in fuctia de operator masini unelte (am si atributia de reprezentat legal alangajatilor, am facut si cursul de SSM tot pentru fima).
Cele 16 ore lunare libere sunt valabile si in cadrul frimelor private, chiar daca acest aspect nu este mentionat in contractul colectiv de munca?
OUG 96/2003
Art.15 - Angajatorii au obligaţia de a acorda salariatelor gravide dispensă pentru consultaţii prenatale în limita a maximum 16 ore pe lună, în condiţiile prevăzute la art. 2 lit. f), în cazul în care investigaţiile se pot efectua numai în timpul programului de lucru, fără diminuarea drepturilor salariale.
Asadra, textul de lege nu face disctinctie intre sectorul bugetar sau sectorul privat. Se aplica ambelor sectoare de activitate.