Buna ziua,am o problema mai delicata si diferita de cele obisnuite. Locuiesc cu mama mea intr-un apartament,intr-o vila de doua etaje.In anul 2012 vecinul nostru de la etajul 2 ne-a actionat in instanta,pentru a fi obligate sa ne dam acordul pentru inceperea lucrarilor de renovare la fatada si acoperisul imobilului.Au castigat si noi am fost obligate sa fim de acord cu aceste lucrari. Pe baza acestei hotarari ne-a actionat din nou in instanta si ne-au cerut despagubiri in valoare de 24.000 lei. Au castigat si acest proces,dar sentinta nu a fost definitiva. Am atacat hotararea cu recurs,recursul a fost acceptat si stabilit pentru data de 15.12.2014.In martie,acest an vecinii mei platesc o taxa de 5 lei si fac hotararea definitiva in ciuda faptului ca noi declarasem recurs. Cu aceea hotarare facuta definitiva se duc la executorul Judecatoresc Adrian Moianu si acesta incepe procedura de executare silita impotriva noastra.Noi am facut contestatie la executare dar ne-a fost respinsa pentru ca nu am platit taxa de timbru(mentionez ca mama nu are venituri,iar eu am un salariu de 900 lei). In data de 14.11.2014 executorul judecatoresc ne vinde imobilul pentru suma de 107000 lei,desi suma la care a fost evaluat este cam 77.000 euro.Am depus contestatie impotriva procesului verbal de licitatie.Mentionez ca eu si mama,am achizitionat imobilul pe legea 112,IN RATE,urmand ca pana in 2022 sa lichidam debitul.
Intrebarea mea este: Are dreptul acest executor judecatoresc sa vanda un imobil,deja grevat de sarcinii? Mai ales ca nu ia anuntat si pe cei de la ROM-VIAL ca a scos imobilul la licitatie.
Va multumesc pentru atentie.
Sarcina urmareste imobilul in mainile oricui s-ar afla, deci nu conteaza cine e proprietarul, iar executorul nu a gresit cu nimic in aceasta privinta. ROM-VIAL nu este proprietar ci vanzator care are un drept de creanta impotriva dvs. si, totodata, un drept de ipoteca asupra imobilului.
Totusi, executorul a vandut un imobil la mai putin din valoarea imobilului stabilita prin expertiza, astfel incat exista mari probleme din perspectiva pretului (107.000 lei reprezinta doar vreo 23.000 euro, deci nici macar 1/2 din 77.000 euro), care nu mi se pare ca este unul "serios" d.p.d.v. juridic (art. 1660, alin. 2 din Noul Cod Civil). Cred ca o astfel de aparare in contestatia dvs. ar aduce un mare avantaj. Desigur, este o chestiune de fapt pe care legea o lasa la aprecierea judecatorului, insa este de natura sa aduca serioase indoieli asupra validitatii vanzarii.
Va multumesc pentru raspuns. Totusi indraznesc sa va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatorul aspect: Imobilul a fost cumparat pe legea 112 in 2007,in rate,in concluzie noi nu am achitat nici macar jumate din pretul iobilului,executarea silita a avut loc anul acesta. Daca dumneavoastra spuneti ca executorul a procedat corect,atunci cine va plati restul de bani la ROM-VIAL? Si cum s-a facut dovada ca eu si mama mea suntem proprietarele de drept ale imobilului,cand in contract se stipuleaza ca nu avem dreptul sa instrainam imobilul,sub nici o forma,timp de zece ani? De asemenea este stipulat in contract ca noi devenim proprietare in drept,doar dupa achitarea sumei totale. Va multumesc inca o data si va rog sa ma scuzati daca vam necajit cu intrebarile mele.
Nu m-ati necajit. Nu aveam cunostinta de clauzele pe are le-ati amintit.
Clauza conform careia nu aveti voie sa instrainati un anumit timp determinat nu ne conduce la concluzia ca ROMVIAL e proprietar.
Pe de alta parte, insa, celalalta clauza pe care ati amintit-o sustine cu tarie ca ROMVIAL este inca proprietar pana la achitarea integii sume de catre dvs. (banuiesc ca nu aveti voie sa instrainati timp de 10 ani de la momentul in care veti deveni proprietare, nu de la momentul semnarii contractului, pentru ca aceste doua clauze s-ar contrazice reciproc). In considerarea faptului ca ROMVIAL este inca proprietar, cu atat mai mult executarea este nelegala. Totusi, trebuie sa intelegeti ca nu detin toate informatiile esentiale in speta, astfel incat spusele mele de mai sus sunt pur speculative, raportate exclusiv la ceea ce dvs. mi-ati relatat.
Va multumesc mult pentru lamuriri. Eu asta nu reuseam sa inteleg,daca un executor judecatoresc are dreptul sa vanda un imobil grevat de sarcini,anterior dosarului de executare. Sa inteleg ca mai am o sansa sa intorc executarea. Am depus cerere la Judecatorie pentru anularea procesului verbal de licitatie si am si recursul impotriva hotararii care a stat la baza dosarului de executare. Recursul este in data de 15.12.2014. Si mai fac o precizare,anume ca executorul nu a dorit sa-mi puna poprire pe salariu,s-a aruncat direct asupra imobilului. Va multumesc mult!
Ceva nu se leaga in expunerea dvs :
"... recursul a fost acceptat si stabilit pentru data de 15.12.2014. In martie,acest an vecinii mei platesc o taxa de 5 lei si fac hotararea definitiva in ciuda faptului ca noi declarasem recurs. "
Cum se poate sa "faci" o hotarare definitiva daca impotriva ei s-a declarat/inregistrat recurs ? Si cu o cheltuiala modica - as spune eu.
Ciudat ... foarte ciudat.
Pana in 2002 la Facultatea de Drept din Sibiu in cadrul nici unei discipline nu exista un astfel de "artificiu" ... ba din contra, ne-au invatat ca hotararea devine definitiva fie prin neatacarea ei (in termenul prevazut) fie prin parcurgerea tuturor cailor de atac.
Simt un usor miros de fals, fals intelectual si uz de fals din partea celor care au instrumentat asa ceva ... iar cu penalul nu e de jucat ...
Propuneti vecinilor dvs sa retraga dosarul de executare (si sa renunte la pretentii), in caz contrar ii actionati in penal pentru cele mentionate mai sus ...
Licitatii publice
geogeorge
buna ziua,
am cateva notiuni la care as dori o lamurire,daca se poate:
1)in urma achizitionarii la licitatie publica a unui imobil,ce se intampla in cazul in ... (vezi toată discuția)
adjudecare imobil
eugennico
Am adjudecat la licitatie un imobil la 75% din valoare fiind creditor, in luna ianuarie, l-am intabulat personal la ocpi , am deschis rol la primarie.
Am ... (vezi toată discuția)