Buna ziua,
Problema este in felul urmator : proprietarul are apartamentul ipotecat la banca,fata de care nu si-a platit ratele, precum si restante mari la intretinere. Asociatia a instituit privilegiu imobiliar in CF,ocazie cu care a aflat ca apartamentul respectiv este scos la vanzare de catre banca.
Intrebarea este daca banca vinde apartamentul este obligata sa achite contributiile restante catre Asociatie sau ,din suma incasata in urma vanzarii,o parte din bani se duce catre asociatie iar cealalta parte catre banca ? Va multumesc
Prin instituirea privilegiului imobiliar, asociatia de proprietari are prioritate atunci cand se pune in vanzare/executare apartamentul proprietarului respectiv, adica este prima careia i se achita datoriile pe care le are respectivul proprietar, dupa care ce ramane din vanzare, se achita celorlalti creditori.
Ce bine ar fi.
Din păcate, așa cum excelent a arătat D-na jurist Mitroi in postul meu pe aceeași tema, conform noului cod civil, se tine seama de ordinea instituirii privilegiilor (ipoteca fiind tot un privilegiul), cel mai vechi având prioritate fata de cel mai nou.
Ori banca e totdeauna prima deoarece nu acorda credite cu garantii imobiliare daca imobilul nu este liber de orice sarcina.
Cazul e clasic, omul ia un credit ipotecand apartamentul, intra la necaz, nu mai are bani, începe sa nu plătească întreținerea in favoarea ratei la banca. După ceva timp se instituie privilegiul de catre asociatie, dar daca respectivul nu-si revine financiar banca va scoate casa la vânzare, se va indestula, si, daca mai rămâne ceva după, suma respectiva revine la asociatie.
Bine,dar ,dupa ce banca intra in posesia apartamentului,pentru a-l putea vinde,nu trebuie sa plateasca la asociatie datoria si sa primeasca acea adeverinta ? In cazul in care i se elibereaza bancii adevarinta in care se precizeaza ca apartamentul are datorii,se poate ca banca sa nu mai vanda,pentru ca nici un cumparator nu ar mai cumpara un apartament grevat de sarcini.Sau exista posibilitatea ca,in contractul de v/c sa se specifice ca cel care cumpara recunoaste datoria si si-o asuma ?
Am înțeles ca nu. Deoarece vânzarea nu se face pe cai obișnuite ci prin executorul judecatoresc. Acesta va avea in vedere si restantele catre asociatie dar prioritatea o are banca.