avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... recuperare restanta intretinere de catre asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

recuperare restanta intretinere de catre asociatie

Buna ziua,
Problema este in felul urmator : proprietarul are apartamentul ipotecat la banca,fata de care nu si-a platit ratele, precum si restante mari la intretinere. Asociatia a instituit privilegiu imobiliar in CF,ocazie cu care a aflat ca apartamentul respectiv este scos la vanzare de catre banca.
Intrebarea este daca banca vinde apartamentul este obligata sa achite contributiile restante catre Asociatie sau ,din suma incasata in urma vanzarii,o parte din bani se duce catre asociatie iar cealalta parte catre banca ? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Baldur , utilizator 17:46, 30 Noiembrie 2014
Prin instituirea privilegiului imobiliar, asociatia de proprietari are prioritate atunci cand se pune in vanzare/executare apartamentul proprietarului respectiv, adica este prima careia i se achita datoriile pe care le are respectivul proprietar, dupa care ce ramane din vanzare, se achita celorlalti creditori.
Va multumesc
Ce bine ar fi.
Din păcate, așa cum excelent a arătat D-na jurist Mitroi in postul meu pe aceeași tema, conform noului cod civil, se tine seama de ordinea instituirii privilegiilor (ipoteca fiind tot un privilegiul), cel mai vechi având prioritate fata de cel mai nou.
Ori banca e totdeauna prima deoarece nu acorda credite cu garantii imobiliare daca imobilul nu este liber de orice sarcina.
Cazul e clasic, omul ia un credit ipotecand apartamentul, intra la necaz, nu mai are bani, începe sa nu plătească întreținerea in favoarea ratei la banca. După ceva timp se instituie privilegiul de catre asociatie, dar daca respectivul nu-si revine financiar banca va scoate casa la vânzare, se va indestula, si, daca mai rămâne ceva după, suma respectiva revine la asociatie.
Bine,dar ,dupa ce banca intra in posesia apartamentului,pentru a-l putea vinde,nu trebuie sa plateasca la asociatie datoria si sa primeasca acea adeverinta ? In cazul in care i se elibereaza bancii adevarinta in care se precizeaza ca apartamentul are datorii,se poate ca banca sa nu mai vanda,pentru ca nici un cumparator nu ar mai cumpara un apartament grevat de sarcini.Sau exista posibilitatea ca,in contractul de v/c sa se specifice ca cel care cumpara recunoaste datoria si si-o asuma ?
Am înțeles ca nu. Deoarece vânzarea nu se face pe cai obișnuite ci prin executorul judecatoresc. Acesta va avea in vedere si restantele catre asociatie dar prioritatea o are banca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Privilegiu imobiliar doina62 doina62 Intrucat Asociatia de Proprietari are un proprietar care nu si-a platit intretinerea din nov2008 ,s-a instituit privilegiu la Registrul de Publicitate ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar tashmin tashmin Buna seara, Sper sa ma puteti lamuri cu cateva probleme:1. in cazul in care se instituie privilegiu imobilar fata de un propietar restantier, cererea in ... (vezi toată discuția)
Vânzare la licitație apartament cu privilegiu instituit de asociație. ce se mai poate face dacă asociația nu și-a recuperat prejudiciul? Remusflorilor180 Remusflorilor180 Buna, Asociația de proprietari în care locuiesc a instituit privilegiu imobiliar asupra unui apartament cu restante , care ulterior a fost vandut de banca ... (vezi toată discuția)