avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bun propriu, fara drept de mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bun propriu, fara drept de mostenire

buna ziua,as dori si eu un raspuns, va rog.
sunt casatorita si as vrea sa mi cumpar o locuinta care sa nu fie bun comun cu sotul meu, sa fie numai a mea, ca mostenitorii (copii) sotului meu sa nu aiba nici un drept la acest imobil .se poate , care este procedura legala?
multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:45, 2 Decembrie 2014
Se poate.Spuneti notarului ca banii pt locuinta cumparata sunt doar ai dvs.din donatie sau din vanzarea altui bun propriu.Sotul trebuie sa semneze contractul de v-c in calitate de declarat si sa fie de acord cu cele spuse mai sus. In acest fel in cartea funciara va trece pe dvs in cota 1/1.
Va sugerez o varianta moderna, actuala si care are in plus avantajul ca va va folosi si in viitor si, ce e mai important, este o forma de proprietate care foarte greu (as spune imposibil!) poate fi atacata in instanta cu sanse de reusita. Daca sunteti casatorita de mai mult de un an, puteti schimba regimul matrimonial al bunurilor. Va recomand regimul separatiei de bunuri. Desi as putea sa va explic despre ce e vorba, va sfatuiesc sa consultati un notar/avocat. Repet, pt. a nu stiu cata oara, mai investiti max. 1% din valoarea imobilului pe care vreti sa-l achizitionati, dar veti fi asistata de un profesionist. Eu zic ca merita!
Ultima modificare: Duminică, 30 Noiembrie 2014
DlGoe, utilizator
multumesc frumos pt raspuns, oricum actele se fac la notar si ii voi spune ceea ce vreau.
am doar 6 luni de casatorie dar sotul meu este de acord cu mine, banii sunt ai mei si de aceea nu vreau sa aiba parte copii lui...am si eu doi copii si trebuie sa le las ceva...
Daca si sotul e de acord situatia se rezolva fara probleme.Așa am procedat si eu, banii fiind doar ai mei.
Bunul ce inlocuieste un alt bun propriu, ramane propriu, notarul va intocmi astfel actul incat puteti intabula ca bun propriu.
Daca dvs veti deceda insa inaintea sotului, acesta va mosteneste in cota de 1/4 ( poate renunta la mostenire, poate nu), are in plus un drept de abitatie viagera pana la un eventual partaj si lucrurile se pot complica.
Puteti sa le luati copiilor casa in cote egale ( ei sa isi ia cu banii dvs ) si sa constituie in favoarea dvs un drept de uzufruct viager.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de schimb bun propriu al unuia dintre soti. posibilitati transmitere drept proprietate catre celalalt sot. 2femei 2femei buna ziua! sotul detine de la parintii sai un apartament proprietate personala-are si 2 copii din prima casatorie,din a doua casatorie nu are copii si nici eu ... (vezi toată discuția)
Separatia de bunuri in timpul casatoriei - mostenitori Crina.Crina Crina.Crina Bună ziua. Am citit mai multe răspunsuri legate de acest subiect, dar tot nu m-am lămurit deplin. Eu și soțul deținem acum la comun un apartament. El are ... (vezi toată discuția)
Cota parte casa danaro danaro Dupa 7 ani de concubinaj, ne-am oficiat relatia prin casatorie. In cazul decesului sotului meu, eu ce drept am asupra acelei locuinte? Sotul are din prima ... (vezi toată discuția)