Va rog, daca poate sa ma ajute cineva cu un raspuns. Patronul societatii la care lucrez afirma ca nu mai are bani pentru plata salariilor. Am aflat, de curand, ca de 2-3 luni nu a mai platit nici asigurarile (CAS si CASS), insa, pana acum, drepturile banesti ni le-am incasat intotdeauna la zi. El spune ca nu mai are cu ce sa ne plateasca si ca cine doreste sa stea pana se redreseaza situatia, sa stea (adica "munca voluntara", caci situatia nu are absolut nicio sansa de redresare), iar cine nu doreste, sa plece. Ce pot face in aceasta situatie? Pentru ca, probabil, el asteapta ca oamenii sa-si dea demisia, ca sa nu mai plateasca nici preaviz, nici asigurari. Eu vreau ca macar sa pot intra in somaj. Ce pot face daca patronul nu doreste sa faca disponibilizari conform art. 65 din Codul Muncii? Domeniul de activitate al firmei este editare ziare si reviste (nu stiu daca acest lucru are importanta in problema pe care am ridicat-o). Multumesc
Puteti incerca in prima faza cu o sesizare catre ITM in care sa povestiti despre toate aceste lucruri, insa mai sigur ar fi cu o cerere de chemare in judecata, actiunea fiind scutita de timbru si taxa de timbru. Si... ar trebui sa cautati de serviciu in alta parte...
Va multumesc pentru raspuns. Din pacate, in domeniul in care lucrez nu prea se mai fac angajari im momentul de fata; peste tot se restructureaza posturi si se micsoreaza salariile. As vrea sa stiu, insa, in ipoteza in care actionez in justitie societatea, cat timp dureaza pana la solutionarea cazului (evident, cu mare aproximatie). Va multumesc.
Prin Legea nr. 200/2006 a fost constituit Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale. Prin intermediul acestui fond „se asigura plata creantelor salariale ce rezulta din contractele individuale de munca si din contractele colective de munca incheiate de salariati cu angajatorii impotriva carora au fost pronuntate hotarari judecatoresti definitive de deschidere a procedurii insolventei si fata de care a fost dispusa masura ridicarii totale sau partiale a dreptului de administrare, denumiti in continuare angajatori in stare de insolventa” .
Conform Codului Muncii „salariile se platesc inaintea oricarei alte obligatii a angajatorilor”. De asemenea, Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 prevede:
„toate drepturile banesti cuvenite salariatilor se platesc inaintea oricaror obligatii banesti ale unitatii” iar, „in caz de faliment sau lichidare judiciara, salariatii au calitatea de creditori privilegiati, iar drepturile lor banesti constituie creante privilegiate, urmand sa fie platite integral, inainte de a-si revendica cota-parte ceilalti creditori”.