avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetarea contractului de munca in perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetarea contractului de munca in perioada de proba

sunt angajat pe perioada determinata de aprox.doua saptamani.din cauza efortului fizix si a adaptarii am descoperit o problema medicala care ma inpiedica sa lucrez cu randament bun. probabil voi fi nevoit sa fac investigatii medicale mai ample ceea ce nu pica bine pentru un nou angajat.intrebarea mea este daca voi fi nevoit sa incetez contractul de munca in perioada aceasta voi putea beneficia de somaj?mentionez ca in ultimi cel putin 3 4 ani nu am avut perioade de inactivitate. multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:33, 1 Decembrie 2014
Incetarea c.i.m. pe durata perioadei de proba (art.31 alin.3 C.mun.) din initiativa dvs nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj.

Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art.5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) si i), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
...

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.
poate ar fi bine sa aruncati o privire pe art 85 din codul muncii si pe contract sa vedeti ce perioada de proba aveti. 15 zile este pt un cim intre 3 si 6 luni.
Indiferent care ar fi perioada de proba, incetarea c.i.m. pe durata sau la sfarsitului duratei de proba (art.31 alin.3 C.mun.) din initiativa salariatului nu-i va da acestuia posibilitatea sa beneficieze de somaj.
Bineinteles. Daca isi da demisia nu poate lua somaj.

Ideea este ca poate i-a expirat perioada de proba si atunci poate ca nu ar trebui sa se ingrijoreze ce se intampla cu randamentul lui. Oricine se poate imbolnavi iar pentru aceste aspecte exista concedii medicale - nu somaj.
Nu s-a problema demisiei , ci a incetarii c.i.m. pe durata de proba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de proba doruvalcea doruvalcea Daca la sfarsitul perioadei de proba nu sunt angajat definitiv, pot beneficia de somaj? Multumesc! (vezi toată discuția)
Schimbare cim din perioada nedeterminata in perioada determinata korynutza1985 korynutza1985 Bună ziua! Se poate schimba un CIM din perioada nedeterminata in perioada determinata printr-un act adițional? Mulțumesc. (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj Srb Srb O persoana care a cotizat minim 1 an in ultimele 24 luni dar la ultmul loc de munca s-a terminat dupa perioada de 3 luni de proba poate beneficia de ... (vezi toată discuția)