avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impartire mostenire intre doi frati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impartire mostenire intre doi frati

Buna ziua,
Tatal meu si fratele lui trebuie sa faca dezbaterea de mostenire (un imobil), mentionez ca ambii parinti au decedat, ei fiind unicii mostenitori. Dilema noastra este ca fratele lui i-a spus ca nu este de acord sa se imparta apartamentul 1/2 pentru fiecare, deoarece el a ajutat-o pe bunica mai mult dupa moartea bunicului (ea a mai trait inca 10 ani dupa moartea bunicului). Precizez ca noi locuim la Constanta iar el locuind in aceiasi localitate cu bunica (Bucuresti) i-a imbunatati traiul cu mici ajutoare cum ar fi: bani, alimente, diverse, si o operatie la ochi pe care el a achitat-o. Pentru aceste mici "atentii" acum vrea sa-l "taxeze" pe tatal meu la impartirea apartamentului. Noua nu ni se pare corect ca tata sa ia doar o mica parte din acel apartament , atata vreme cat bunica nu a lasat niciun testament care sa-l indreptateasca pe fratele lui. Suntem de acord ca a ajuta-o, mai ales ca a avut si posibilitati materiale, dar a factu-o voit, neconstrans de nimeni si nimic, a fost placerea lui, mai ales ca bunica avea o pensie de 9 milioane, deci nu era in dificultate de a-si duce traiul. Intrebarea este: Poate fratele lui legal prin justitie sa castige o parte mai mare doar pentru ca a ajuta-o pe bunica? Spun asta deoarece acesta l-a amenintat ca va merge in instanta si va demonstra ca el a ajutat-o cu bani si operatii iar tata nu a participat la aceste cheltuieli, fapt pentru care nu trebuie sa dispuna de 50% din mostenire. Va multumesc din suflet pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: ContSters42058 , utilizator 23:12, 1 Iunie 2009
teoretic nu, acest lucru nu este cu putinta, deoarece legea prevede ca inauntrul aceleiasi clase, mostenitorii de acelasi grad isi impart mostenirea in cote egale , in plus chiar daca unul dintre fii si-a ajutat bunica , legea prevede ca exista si o obligatie de intretinere intre rude , printre care se numara si obligatia de intretinere dintre parinti si nepoti.
studentica a scris:

teoretic nu, acest lucru nu este cu putinta, deoarece legea prevede ca inauntrul aceleiasi clase, mostenitorii de acelasi grad isi impart mostenirea in cote egale , in plus chiar daca unul dintre fii si-a ajutat bunica , legea prevede ca exista si o obligatie de intretinere intre rude , printre care se numara si obligatia de intretinere dintre parinti si nepoti.

scuze, dintre nepoti si bunici

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire dinuadela dinuadela Buna ziua, Tatal meu si fratele lui trebuie sa faca dezbaterea de mostenire (un imobil), mentionez ca ambii parinti au decedat, ei fiind unicii mostenitori. ... (vezi toată discuția)
Cine vine la moºtenire ºi cât e rezerva anthynidiany anthynidiany Am de prezentat 2 situaţii 1. Mama are 5 copii iar soţul nu mai trăieşte. Averea ei constă într-o casă şi ceva pământ. Mama vrea să dispună de ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa mama pe 2 mase succesorale sorisso2005 sorisso2005 Buna ziua, Am cateva intrebari legate de succesiune. Mama a decedat in 2007 iar succesiunea dupa mama am facut-o acum in 2012. Succesiunea a fost ... (vezi toată discuția)