avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere mostenire

Buna ziua,
Tatal meu si fratele lui trebuie sa faca dezbaterea de mostenire (un imobil), mentionez ca ambii parinti au decedat, ei fiind unicii mostenitori. Dilema noastra este ca fratele lui i-a spus ca nu este de acord sa se imparta apartamentul 1/2 pentru fiecare, deoarece el a ajutat-o pe bunica mai mult dupa moartea bunicului (ea a mai trait inca 10 ani dupa moartea bunicului). Precizez ca noi locuim la Constanta iar el locuind in aceiasi localitate cu bunica (Bucuresti) i-a imbunatati traiul cu mici ajutoare cum ar fi: bani, alimente, diverse, si o operatie la ochi pe care el a achitat-o. Pentru aceste mici "atentii" acum vrea sa-l "taxeze" pe tatal meu la impartirea apartamentului. Noua nu ni se pare corect ca tata sa ia doar o mica parte din acel apartament , atata vreme cat bunica nu a lasat niciun testament care sa-l indreptateasca pe fratele lui. Suntem de acord ca a ajuta-o, mai ales ca a avut si posibilitati materiale, dar a factu-o voit, neconstrans de nimeni si nimic, a fost placerea lui, mai ales ca bunica avea o pensie de 9 milioane, deci nu era in dificultate de a-si duce traiul. Intrebarea este: Poate fratele lui legal prin justitie sa castige o parte mai mare doar pentru ca a ajuta-o pe bunica? Spun asta deoarece acesta l-a amenintat ca va merge in instanta si va demonstra ca el a ajutat-o cu bani si operatii iar tata nu a participat la aceste cheltuieli, fapt pentru care nu trebuie sa dispuna de 50% din mostenire. Va multumesc din suflet pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 11:10, 2 Iunie 2009
In mod legal, cotele pe care cei doi mostenitori (tatal dvs. si unchiul) le vor detine/detin, vor/sunt fi egale.
Copii datoreaza intretinere parintilor, fiind o obligatie legala, conform art.86 C.fam.
Art.89 C.fam. reglementeaza si ordinea privind intretinerea care se datoreaza, respectiv, conform lit.b) "descendentul este obligat la intretinere inaintea ascendentului, iar, daca sunt mai multi descendenti sau mai multi ascendenti, cel in grad mai apropiat inaintea celui mai indepartat".
Unchiul dvs. nu are cum sa "il taxeze" pe tatal dvs.Daca acestia nu se inteleg pot sa dezbata succesiunea in instanta.
eu l-as sfatui pe tatal dvs sa nu cedeze in fata presiunilor fratelui sau .
fiind singurii mostenitori legali bunurile succesoarale se vor imparti in mod egal.
unchiul va trebui sa faca dovada cheltuielilor , dar chiar si asa nu inseamna ca tatal dvs trebuie sa renunte in favoarea sa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartire mostenire intre doi frati dinuadela dinuadela Buna ziua, Tatal meu si fratele lui trebuie sa faca dezbaterea de mostenire (un imobil), mentionez ca ambii parinti au decedat, ei fiind unicii mostenitori. ... (vezi toată discuția)
Mostenire-cote succesorale mecuine mecuine Suntem trei frati.Mama a murit,tatal mamei la fel. Traieste mama mamei(sotia decedatului) si am vrea sa stim ce drepturi avem noi cei trei frati din 700 de m ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa sot fara copii geta2005 geta2005 Sotul meu a decedat acum 12 ani .Nu avem copii el nu are frati ,surori si mama lui a decedat acum 8 ani Cat a fost in viata nu a ridicat nici o pretentie ... (vezi toată discuția)