avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine vine la moºtenire ºi cât e rezerva
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine vine la moºtenire ºi cât e rezerva

Am de prezentat 2 situaţii

1. Mama are 5 copii iar soţul nu mai trăieşte. Averea ei constă într-o casă şi ceva pământ. Mama vrea să dispună de toată averea în favoarea unui singur copil.
1.A. Din ce ştiu eu nu are voie, existând o rezervă succesorală în cazul de faţă aceasta fiind de 3/4 din moştenire. Corect ?
1.B. În cazul în care mama va dispune în favoarea unui copil de acel 25% restul se va împărţi la toţi cei 5 copii ? Corect ?

2. Un tată are 2 copii dintr-o căsătorie şi un al treilea copil dintr-o altă căsătorie, iar acum nu este căsătorit.
El nu doreşte să lase nimic celui de al treilea copil aşa că a "pus" tot ce are pe numele părinţilor lui care trăiesc amândoi.
2.A. În momentul în care el va muri nu se va deschide practic nicio succesiune ? Corect ?
2.B. Cel de al treilea copil va putea intra la moştenire în cazul în care unul din cei doi bunici va muri ? Corect ?
2.C. Cel de al treilea copil va putea intra practic la 2 dezbateri, adică şi la moartea bunicului şi la moartea bunicii ? Corect ?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:04, 3 Noiembrie 2013
1) Ca sa nu le incalce rezerva succesorala celorlalti copii, mama ar putea dona jumatate din avere catre unul din copii. Atentie, daca acea casa si pamantul erau bunuri comune impreuna cu sotul, copii deja au mostenit o parte iar mama mai are doar 5/8 din avere din care poate dona 5/16 fara probleme.
2) Daca a "pus" tot ce are pe numele parintilor acel copil (al treilea) va intra la mostenire impreuna cu fratii sai deci nu a rezolvat nimic. In plus daca tatal mai are si frati averea se va "disipa" la toti fratii si nepotii si cei 2 copii din prima casatorie vor fi in pierdere.
În situaţia 2 tatăl nu mai are nimic pe numele lui. Practic el când moare n-are ce lăsa urmaşilor lui, adică cei 3 copii. El mai are totuşi o soră.
Totul fiind pe numele bunicilor, din ce ştiu eu, vor intra la moştenire, atunci când unul dintre ei va muri, copilul lor şi cei 3 nepoţi.
Doar că nu ştiu cât va reveni fiecăruia. Asta şi în cazul morţii primului bunic cât şi în cazul celui de al doilea.

Pe mine mă interesează dacă cel de al treilea copil va primi totuşi ceva fie la moartea tatălui, fie la moarte bunicilor.
daca la moartea unui bunic, tata e in viata, toti cei 3 nepoti, ies din schema. Daca tatal decedeaza inaintea oricarui bunic, atunci nepotii vin la mostenire bunicului/ bunicilor.
Daca tata mai are frati si acestia isi mostenesc alaturi de el, parintii.
Păi tatăl a încercat cumva să-şi ascundă averea de cel de al treilea copil, însă se pare că mai rău a făcut.
El vroia să lase moştenirea doar primilor 2 copii, acuma o parte merge şi la sora lui.

Dacă el moare înaintea bunicilor din partea lui vor veni toţi cei 3 nepoţi la moartea unuia dintre bunici.
Dacă şi sora lui moare atunci din partea ei vor veni copii ei şi moştenirea se va împărţi între nepoţi.

Deci până la urmă al treilea copil primeşte totuşi ceva
Deci până la urmă al treilea copil primeşte totuşi ceva


Nu neaparat, nimic nu e sigur ca va primi ceva sau nu. Ipotetic, ar putea primi de la... nimic la tot, ca poate isi convinde bunicii sa ii "vanda" si nu mai ramane nimic nici pt tata, sora tatalui, sau ceilalti doi nepoti :tooth:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire aurelica aurelica Buna ziua, Va rog frumos, sa-mi spuneti si mie ce pot sa fac in cazul pe care am sa-l descriu. Parintii mei, au stat in aceeas ... (vezi toată discuția)
Dreptul moştenire copii şi nepoti szabo33 szabo33 Eu locuiesc in Turcia oraşul Mersin de 21 ani.Eu am 2 baieti .Am doua surori bune numai din partea mamei dupa tata sint vitrege. Eu ce drept am ca moştenire ... (vezi toată discuția)