avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Daune-interese
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Daune-interese

La ce se refera art.166 (4)din Codul muncii:
intarzierea nefustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obigarea angajatorului la plata de daune -interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului?
Concret:am incheiat cim in iunie 2010 si am primit salariile restante in noi 2014 dupa promisiuni,amanari,proces castigat,executare silita(17577 lei noi) fara sa cer la primul proces dobanzi,cheltuieli facute,nimic doar banii datorati.
A cam intarziat cu plata salariilor.
Pot sa cer daune interese?
Cat,ce suma pot sa cer?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:45, 16 Decembrie 2014
Trebuia sa le solicitati odata cu promovarea litigiului castigat sau odata cu punerea in executare a hotararii judecatoresti.
Nu am stiut atunci prea multe si am facut cererea asa cum am stiut.
Ce lege ma opreste sa le cer acum?
Termenul de prescriptie va opreste .
1.Nu am dataliat cazul,asa ca revin:
Angajatorul a platit o parte din sumele datorate inainte de a initia eu procesul mai exact in septembrie octombie decembrie 2012,si a recunoscut restul datoriei fata de mine in martie 2014 cu o zi inainte de prima infatisare prin niste inscrsuri depuse la tribunal si aflate la dosar.
Nu pot apela deci de art,171 din codul muncii (2) :termenul de prescriptie prevazut la aliniatul (1) este intrerupt in cazul in care intervine o recunoastere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivand din plata salariului?
2.Nu am primit nici un fel de documente la incheierea cim.Pot apela la instanta sa le optin sau este si aici termen de prescriere?
3.Contributiile si impozitele pentru suma platita in noi 2014 stiu ca nu le va platii,nu a platit nici pentru platile din sep oct dec 2012.Ce pot sa fac pentru asta?
Ultima modificare: Joi, 4 Decembrie 2014
piticu1968, utilizator
Nu prea aveti cum sa apelati la altceva, atat timp cat s-a efectut executarea.

2.Nu am primit nici un fel de documente la incheierea cim.Pot apela la instanta sa le optin sau este si aici termen de prescriere?


Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Asadar, depuneti o solicitare in scrie la angajator pentru a va elibera:
- decizia de concediere
- adeverinta de vechime pentru perioada lucrata
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

3.Contributiile si impozitele pentru suma platita in noi 2014 stiu ca nu le va platii,nu a platit nici pentru platile din sep oct dec 2012.Ce pot sa fac pentru asta?


OG nr.86/2003, art.27 alin.1:
(1)Începând cu data de 1 ianuarie 2004,
activitatea privind declararea, constatarea, controlul, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor pentru contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate şi contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi alte contribuţii datorate de persoanele juridice şi persoanele fizice care au calitatea de angajator sau entităţile asimilate angajatorului, denumite în continuare contribuţii sociale, se va realiza de către Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile sale subordonate, care au şi calitatea de creditor bugetar.


Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

- unei sesizari la ANAF
in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.

Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.

Alte discuții în legătură

Pot depune plangere penala impotriva administratorului firmei dupa ce firma s-a inchis? elenagabi elenagabi Va adresez rugămintea să ma ajutaţi cu răspunsul la două întrebări: 1) Doresc să depun plângere penală împotriva angajatorului şi a ... (vezi toată discuția)
Munca fara concediu sau plata acestuia Miticuta Miticuta Lucrez la o firma de paza de un an de zile nu mi se da bani pe concediu nici concediu vreau sa stiu daca mi se plateste contributia la casa de pensi?De oare ce ... (vezi toată discuția)
Neplata contributiilor la pensii jenilazar jenilazar Va rog sa ma lamuriti in urmatorul caz: sunt angajata cu contract de munca inregistrat la Revisal ,la o firma particulara din mai 2014 si am constatat ca nu ... (vezi toată discuția)