avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pot depune plangere penala impotriva administratorului ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pot depune plangere penala impotriva administratorului firmei dupa ce firma s-a inchis?

Va adresez rugămintea să ma ajutaţi cu răspunsul la două întrebări:
1) Doresc să depun plângere penală împotriva angajatorului şi a administratorului firmei (precizez că acesta nu este acţionar al firmei, ci are doar mandat de administrator) pentru că mi-au reţinut cotele de contribuţii din salariu însă nu le-a virat la buget. Aş vrea să ştiu dacă pot depune această plângere chiar şi după ce firma s-a închis (a dat faliment) şi, de asemenea, dacă pot face plângerea doar pe numele administratorului;
2) În cât timp de la depunerea unei cereri pentru eliberarea unei adeverinţe de angajat pentru folosirea ei la policlinică este obligat angajatorul să mi-o elibereze (sau să-mi dea răspuns).
Vă mulţumesc mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:12, 25 Februarie 2015
1) Da se poate.
2) De obicei pe loc sau intr-un termen rezonabil.
Dar ce înseamnă "rezonabil"? Pentru că ştiu că nu-mi va da adeverinţa şi vreau să-l reclam la Inspecţia Muncii. De aceea aş vrea să ştiu după cât timp de la înregistrarea cererii îl pot reclama. Nu-mi dă pentru că nu a plătit contribuţiile şi nu vrea să le plătească pentru că "nu are nimeni ce să-i facă" (sunt cuvintele lui).
Vă mulţumesc
1. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

2. Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

- unei sesizari la ANAF
in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma cu angajati, nedepunere declaratii vitalsmart vitalsmart Buna ziua! Contabila unei firme cu doi angajati nu a mai depus declaratiile la fisc de mai bine de doi ani deoarece nu a mai fost platita si a renuntat sa ... (vezi toată discuția)
Contract de munca elisabeta05 elisabeta05 Am contract de munca perioada nedeterminata din 2015 la o firma .Am fost internat in spital ,I-am cerut adeverinta de salariat ,ezitand multe zile pana mi-a ... (vezi toată discuția)
Lipsa perioade cim adi63 adi63 Am lucrat la o firma din anul 2011 pana pe 7.10.2020 cand am primit decizia de incetare a CIM .Mi-am facut cont la CNPP si din stagiile lunare de cotizare apar ... (vezi toată discuția)