avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Clarificari art.686 NCPC - decesul debitorului
Discuție deschisă în Executare silită

Clarificari art.686 NCPC - decesul debitorului

Art. 686
Interzicerea executării silite
(1) Dacă debitorul moare înainte de sesizarea executorului judecătoresc, nicio executare silită nu poate fi pornită, iar dacă moare după ce aceasta a fost pornită, ea nu poate fi continuată cât timp moştenirea nu a fost acceptată de către cei chemaţi la moştenire sau, în lipsă, cât timp nu a fost numit, în condiţiile legii, un curator al succesiunii ori, după caz, un curator special pentru executare, în condiţiile art. 58.

Am doua intrebari:
1) Ce inseamna ca "nicio executare silita nu poate fi pornita"? Nici impotriva sa, nici impotriva succesorilor sau a unor terti dobanditori?
2) "ea nu poate fi continuată cât timp moştenirea nu a fost acceptată de către cei chemaţi la moştenire". Cat timp nu a fost acceptata de toti succesorii sau de cel putin unul?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 10:03, 3 Decembrie 2014
Nu se poate face impotriva celui decedat.
Trebuie sa fie chemati mostenitorii.
Multumesc. Dar impotriva mostenitorilor inseamna tot executare. Atunci, de unde formularea "nicio executare silita nu poate fi pornita"? Plus ca textul vorbeste de continuarea executarii (impotriva mostenitorilor) in celalalt caz (a decedat dupa pornirea executarii).
Ultima modificare: Miercuri, 3 Decembrie 2014
catinf, utilizator
Pentru a se incepe executarea silita trebuie sa existe un proprietar, mostenitorul sau mostenitorii acceptanti.
Se poate ca nu toti mostenitorii sa accepte mostenirea si trebuie stiut exact cine este succesurul in drepturi a defunctului.

Calitatea procesuala trebuie cunoscuta pentru a se sti pe cine sa citeze executorul.
E vorba si de exercitarea dreptului la aparare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit bancar Monica Polac Monica Polac Bună ziua, tata a decedat de 3 ani iar banca la care avea credit nu vrea sa treacă creditul nici pe coplatitor și nici pe moștenitor. Zic ca asa sunt ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu creditul? camycris camycris Buna ziua! Tatal meu a luat acum 10 ani de la BCR un card de credit?Avea 68 de ani.In urma cu 3 luni a decedat.Pana acum, am inteles de la mama mea ,ca in ... (vezi toată discuția)
Restituirea creditului. ellak ellak O persoana X a obtinut un credit de la o banca din Romania .X a inceput sa achite ratele lunare( rata,dobanda,comisionul si asigurarea la firma de asigurari ... (vezi toată discuția)