avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren retrocedat proprietarului. Ce poate face cel ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren retrocedat proprietarului. Ce poate face cel care detine casa de langa teren?

Buna seara.
Ma adresez celor prezenti pe forum pentru a cere un prim sfat.
Am cumparat o casa de la stat (impreuna cu terenul de sub casa plus un metru imprejur) in anul 2001, dar terenul aferent nu s-a putut putut cumpara la momentul respectiv si am tot amanat cumpararea terenului (folosindu-l intre timp in chirie de la primarie).
Anul acesta am aflat ca mostenitorii casei si a terenului aferent au intentat proces impotriva primariei pentru retrocedarea terenului si totodata si al casei cumparate de noi.
Iar acum cateva zile judecatoria s-a pronuntat in acest caz si a decis retrocedarea terenului de langa casa noastra mostenitorilor fostilor proprietari.

Intrebarea mea ar fi in cazul in care am dori sa cumparam terenul care ar fi abordarea potrivita in acest caz?Sa abordam un avocat si prin dansul sa contactam proprietarii noi? Sa ne adresam primariei? Sau se ne adresam direct noilor proprietari?
Si cam cat dureaza de la pronuntarea sentintei pana la momentul in care proporietarii isi vor intra in drepturi?

Va multumesc anticipat pentru raspuns si pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 17:11, 7 Decembrie 2014
Mi se pare chiar absurd, ca cineva sa vina sa se juduce cu mine din moment ce eu am cumparat imobilul cu buna credinta fara sa sa stiu ca exista mostenitori (bunicii mei au stat 50 de ani in casa si nici ei nu stiau de existenta mostenitorilor).
Nu exista un termen limita pana la care se poate ataca un contract de vanzare cumparare?
Si care este baza legala?
Multumesc.
Comunistii au venit si au zis casa asta o luam noi. Voi (proprietarii) afara. Ati avut pensie? Acum nu mai aveti. Nu va convine, atunci la puscarie. Un furt este un furt, iar bruma de legalitate pe care a incercat statul sa o dea vanzarii caselor nationalizate s-a dus de mult. Mai devreme sau mai tarziu va castiga casa. La mine a durat 5-10 ani. Cred ca ultimul proces s-a terminat de 1-2 ani, pentru chiria neplatita multi ani. Chestia asta cu cumparator de buna credinta e tipic romaneasca. Daca statul e proprietatrul casei o poate vinde, daca nu NU. Intai statul trebuia sa devina proprietar, prin legi serioase si recunoscute international cu termene clare. Nu a facut asta. Acum zeci de mii de romani se judeca cu fostii proprietari si pierd. Chiar daca ati castiga in romania ati pierde la CEDO pentru ca statul roman a facut legi proaste de retrocedare. Si dupa ce le-a facut o data proaste le-a refacut si mai proaste si apoi le-a mai terfelit inca o data si inca o data pana a venit UE si a zis faceti asa si asa. Eu daca as fi intr-o asemenea situatie as negocia cu mostenitorii dupa cum v-am spus, cu calm si intelegere. Nesimtirea statului este fabuloasa si pentru ca fostul proprietar se judeca cu actualul si nu cu statul care a facut toata mizeria.
Si nu exista un termen?
Adica eu am cumparat acum 15 ani o casa si poate cineva sa vina si peste 20 de ani sa zica ca strabunicii lui au stat in acea casa acuma 80 de ani?
cel mai bine este sa contatacti urgent un avocat alfel riscati sa ramaneti fara casa! trebuie promovat urgent proces impotriva Primariei!
Cred ca deja stiti ca daca cumparati o masina cu acte legale si mergeti la RAR si se constata ca de fapt are seria modificata si este de fapt furata, masina se confisca. Chiar daca masina a avut 10 proprietari si a fost vanduta timp de 15 ani de la unul la altul cu acte legale si totul a fost perfect. Tot ce ati putea face in acest caz ar fi sa va intreptati contra ultimului care v-a vandut masina, iar acesta contra precedentului ... pana la primul. Exact asa si in cazul casei. Primaria v-a vandut un lucru furat de comunisti. Legea care permite vanzarea locuintelor nationalizate (furate) nu am auzit sa fie declarata neconstitutionala. Deci cat timp nu au castigat mostenitorii proprietarului nu va puteti indrepta contra primariei pentru ca in acte sunteti inca proprietar. Dupa pierderea locuintei va puteti indrepta contra vanzatorului (primariei). Imi pare rau ca va tulbur linistea si somnul, dar din cauza ca acum 25 de ani am ales la conducerea tarii niste securisti comunisti acum ne lovim de legile fara cap facute de ei si ne costa foarte mult, bani, timp si mai ales nervi. Am la activ zeci de ani de procese si recursuri si para recursuri si ... in final am castigat priprietatile. Si chiar daca suntem proprietari si inchiriem de procese nici o sansa sa scapam, pentru ca vine chiriasul si apoi pleaca fara sa plateasca si cu usile in spinare (exact - a plecat luand fizic usile).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 10/2001, drept juridic, imobil retrocedat, partaj !!! dip2011 dip2011 Am un imobil care in baza legii 112 a fost retrocedat, din care 1 apartament catre mine ca proprietar iar restul de 11 apartamente au fost vandute de catre ... (vezi toată discuția)
Posibilitatea de cumparare a curtilor caselor nationalizate / retrocedate Dark_Guy Dark_Guy Buna Ziua! Suntem mai multi proprietari care au cumparat imobile (legea 112) intr-o curte comuna. Curtea si una dintre locuinte a fost retrocedata fostei ... (vezi toată discuția)
Casa retrocedata dong_yi dong_yi Buna ziua, Tocmai am primit dispozitia de retrocedare de la primarie si as vrea sa stiu urmatoarele: - daca, primaria a avut proces cu actualii chiriasi si ... (vezi toată discuția)